Közérzet · 2021.10.07.

Az előválasztás és a demokrácia

Nem várt sikert aratott a több mint 634 ezer szavazó részvételével lezajlott ellenzéki előválasztás első fordulója, amelyen eldőlt: ki az a 106 képviselő-jelölt, akiket a kormányellenes erők győzelmi reményekkel indíthatnak a 2022-s országgyűlési választáson. Vendégvélemény.

A DK 32 (30,18 százalék), a Jobbik 29 (27,36 százalék), az MSZP 18 (16,98 százalék), a Momentum 15 (14,15 százalék), a Párbeszéd 7 (6,6 százalék) és az LMP 5 (4,71 százalék) egyéni képviselő-jelöltet indíthat.

Bár az indulók között az első fordulóban is voltak különböző alkuk, kialakultak párt-szövetségek, történtek visszalépések az esélyesebbnek vélt jelöltek javára, azokat senki nem tartotta demokrácia-ellenesnek, hiszen az előválasztás deklarált célja a legesélyesebb jelöltek megtalálása.


Véleményem szerint a demokrácia erejét és a szavazók bölcsességét mutatja, hogy egyik párt sem nyert abszolút többséget, hogy kiszűrte a vitatható jelölteket, hogy a kormányváltáshoz mind a hat pártra szükség van, hiszen valamennyien a frakció-alapítás reális esélyével indulhatnak a jövő évi választáson.

Ezért érthetetlen számomra, ami a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt kiválasztását eldöntő második forduló előtt jelenleg zajlik.

A szavazók az első fordulóban arról döntöttek, hogy ki a három legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, aki alkalmas lehet a regnáló miniszterelnök leváltására.

Egyéni kompetenciáik és a támogató pártok javaslatának figyelembe vétele után a szavazók döntöttek arról, hogy Dobrev Klárát 34,7, Karácsony Gergelyt 27,3, Márki-Zay Pétert 20,4 százalék támogatja.

Mivel Dobrev Klára nem abszolút, hanem egyharmados többséget kapott, arról is határoztak, hogy a legesélyesebb jelölt személyéről az előválasztás második fordulója hivatott dönteni – a választási alapelvek változatlansága mellett.

A pártok és a jelölő szervezetek az első fordulóban is szabadon dönthettek arról, hogy kit támogatnak, kivel lépnek szövetségre, kit tartanak a legalkalmasabb kihívónak.

A második fordulóban azt fogják eldönteni, hogy a három miniszterelnök-jelölt közül ki az, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni Orbán Viktort a 2022. évi országgyűlési választáson.

A demokratikus választási szabályok szerint kialakuló újabb alkuk, szövetségek vagy esetleges visszalépés után a választók újramérlegelhetik azt, hogy az állva maradt ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül a továbbiakban kit tartanak a legesélyesebb kihívónak.

A szavazók döntésüknél az egyéni kompetenciák mellett azt is figyelembe fogják venni, hogy választási győzelme esetén melyik jelölt képes a legjobban az országot vezetni egy hat pártból álló kormánykoalíció élén.

Ezért tartom érthetetlennek és az ellenzéki összefogás egységére rendkívül ártalmasnak az ellenzék legerősebb pártjából az esetleges visszalépéseket demokrácia-ellenesnek tartó megnyilvánulásokat.

A hat párt demokratikus előválasztáson a regnáló hatalom leváltása érdekében a legesélyesebb jelöltek kiválasztása érdekében szövetkezett, amelynek még csak az első fordulója ért véget.

Azt mondta a legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt a tévés vitákban, hogy bíznunk kell a szavazók bölcsességében, és teljes mértékben igaza volt.

Vigyázzunk a még rendkívül törékeny ellenzéki egységre, és a továbbiakban is bízzunk a választók bölcsességében!

dr. Kiss Béla

jogász-közgazdász


[fbcomments]