Közérzet · 2021.10.07.

Műtétek, várólisták, csillagászati árak

Miután a kórházak hónapokig csak sürgős műtéteket végezhettek, a műtétstop feloldása után elképesztő létszámú beteg zúdult az intézményekre, amelyek nem tudnak ezzel lépést tartani – írja a 24.hu.

A magánklinikákon történő drága műtétek népszerűségének oka, hogy a koronavírus-járvány drámai változást hozott az egészségügyben, teljesen felborította a magán- és az állami ellátás viszonyát.

A közellátásban például csípőprotézisre jelenleg 7400-an, térdprotézisre több mint 8641-en várnak. Előbbinél az átlagos várakozási idő 488, utóbbinál átlagosan 590 nap. Kézenfekvő megoldás a magánegészségügy igénybevétele, és úgy tűnik, sokan valóban ezt választják, annak ellenére is, hogy ott akár több százezer forintra rúghat az ellátás.


A lap szerint annyi a beteg, hogy sok helyen már a magánszolgáltatóknál is kialakultak várólisták. Az ezt a szolgáltatást választó betegeket a műtétek százezres költségei sem riasztják el. Sokan kölcsönt vesznek fel, hogy ki tudják fizetni a beavatkozást. A bütyökműtét például 300 ezer, az aranyérműtét 600 ezer, a köröm-körömágy korrekció 48 ezer forint. Még a szemölcseltávolítás is tízezrekbe kerül. Ezek a beavatkozások a legolcsóbbak közé tartoznak a magánegészségügyben.

A műtétek díja csak egy részét képezi a beavatkozások teljes összegének, hiszen az operáció előtt többszöri, alkalmanként 20–30 ezer forintos konzultációra és különböző vizsgálatokra is kötelezik a betegeket. Utóbbiak árazása a vizsgálat fajtája és a vizsgált terület alapján tág határok között mozog. Egy CT-vizsgálat ára 25 ezertől 90 ezer forintig terjed, az ultrahang 22 és 45 ezer forint között alakul, a röntgen átlagára 25 ezer forint, az MR pedig 100 ezer forint fölé is felmehet.

Az állami kórházak várólistáinak második helyezettje a térdprotézis-műtét, ami a csípőhöz hasonlóan nem az átlagos ember jövedelméhez illeszkedik.

Várólista a Csolnoky Ferenc Kórházban (forrás: NEAK)

Csípőprotézis műtét, traumatológiai szakma

várakozók száma: 3

Csípőprotézis műtét, ortopédia szakma

várakozók száma: 190

rdprotézis műtét, ortopédia szakma

várakozók száma: 255

Fotó: depositphotos.com


[fbcomments]