Kultúra · 2017.06.26.

AUER FESZTIVÁL – Az egyszerűségtől az újszerűségig

Az egyszerűségre, természetességre, tiszta interpretációra törekvő Suyoen Kimtől az egyediségéről, újszerűségéről világhírűvé vált Ray Chenig idén is több világsztárt hallgathat élőben az augusztus 2-ától 6-áig tartó Auer Fesztivál közönsége. A sorrendben harmadik Auer Fesztivál programját az ötletgazda, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, szólistája és karmestere, Kováts Péter ismertette a Hangvillában.

Mielőtt Kováts Péter a fesztivál idei programjáról beszélt volna, Porga Gyula polgármester a város és a saját nevében megköszönte Kováts Péternek és csapatának azt az élményt, amit a fesztivállal Veszprémbe varázsolnak.


Kováts Péter olyan közvetlenül és lelkesen mutatta be a fellépőket, hogy legszívesebben minden komolyzene kedvelőt arra buzdítanánk, vegyen részt a fesztivál minden koncertjén!

A nyitónapon, augusztus 2-án az Auer trió lép fel a Megyeházán. A trió tavaly alakult, egy közös hangverseny után, mert Fülei Balázs zongoraművész, Varga István csellóművész és Kováts Péter hegedűművész olyan jól tudtak együttműködni, hogy elhatározták, ezt folytatni fogják.

Suyoen Kim hegedűművésznő a fellépésein mindig egyszerűségre, természetességre, tiszta interpretációra törekszik. Csodálatos előadásmódját és az 1600-as években készült Stradivari-hegedűjének hangját egy Bach-szólóesten élvezheti a közönség a Szent Mihály Bazilikában augusztus 3-án.

A következő napon egy igazi sztár játékát csodálhatja meg a közönség a Hangvillában.

Engem teljesen lenyűgözött Ray Chen újszerű játéka – mondta Kováts Péter. – Ray Chen megnyerte a Queen Elisabeth-versenyt, és amikor meghallotta Auer Lipót nevét, azt mondta: el kell jönnie Veszprémbe! Ő is egy Stradivarin játszik.

Kováts Péter a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

Kováts Péter a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

Magyarországon ritkán halljuk a Keller Kvartettet és Ránki Dezső zongoraművészt, mert kapkodnak értük világszerte. Ők augusztus 6-án jönnek Veszprémbe.

Frankl Péter zongoraművész is ritkán látogat haza. Az ő pályája is úgy indult, mint a szintén zongorista Vásáry Tamásé: egyre több külföldi meghívást kaptak, aztán kint ragadtak. A Londonban élő Frankl Pétert augusztus 5-ei koncertjén a Mendelssohn Kamarazenekar kíséri, ahogy a többi szólistát is a fesztiválon.

Napjainkban Maxim Vengerov és Vadim Repin személyesítik meg azt az orosz iskolát, amelyet Auer Lipót alapított – folytatta a fellépők bemutatását Kováts Péter. – Maxim Vengerov is megígérte, hogy egyszer eljön Veszprémbe, ezúttal azonban Vadim Repint hallgathatjuk augusztus 6-án, aki szintén egy Stradivarin játszik.

A fesztivál szervezői minden alkalommal fellépési lehetőséget adnak a fiataloknak. Ezúttal Veszprém egyik büszkesége, a Gárdonyi Kamarazenekar, illetve a Zeneakadémia ifjú művészei lépnek pódiumra augusztus 4-én.

A két ráadás-program sem nélkülözi a virtuozitást, de kicsit könnyedebb kikapcsolódást kínál, mint az eddig felsoroltak. Aleksey Igudesman egy igazi showman, aki szerint a komolyzenében is észre kell venni a humort, és ő észre is veszi. A másik évszakok című műsorát – amelyre egy sztárütőst is magával hoz gratis – augusztus 3-án nevethetik végig. Tscha Limberger vak gitáros, énekes, hegedűs a magyar gipsi-swing zenekarral, a Canarro együttessel ad koncertet augusztus 5-én.

Az auerfesztival.hu kedden indul. Itt megtalálható a fesztivál részletes programja, és jegyeik is vásárolhatók a honlapon.


[fbcomments]