Közérzet · 2018.02.13.

ÁLHÍR – Cáfol a kórházigazgató

A Jobbik képviselőjelöltje, dr. Varga-Damm Andrea közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt állítja, hogy az ígéretek ellenére nem emelkedik az egészségügyi dolgozók fizetése. Dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója álhírnek minősítette a 444.hu cikke alapján megjelent közleményt.

A képviselőjelölt anélkül írta meg közleményét, hogy leellenőrizte volna a 444.hu-n megjelent írás állításait.


Február 9-én a Facebookon a kórházunk által kiadott átsorolási dokumentum jelent meg, ahol változatlan illetmény látszott – nyilatkozta a Veszprém Kukacnak dr. Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. – Az egész ügy alapja, hogy egy január 10-ei dokumentum nem felel meg egy február 1-jén kihirdetett Kormányrendeletnek. Biztosan a 8 százalékos, visszamenőleges „állítólagos béremelésről” szól ez a dokumentum? A logikai bukfenc könnyen tetten érhető, azaz álhírről, megtévesztésről van szó.

A kórház honlapján tegnap dél óta olvasható az ide vonatkozó, részletes indoklást, értelmezést adó nyilatkozat:

Február 9-én a Facebookon a kórházunk által kiadott átsorolási dokumentum jelent meg, ahol változatlan illetmény látszott.

A képhez tartozó vélemény és a hozzá írott kommentek megtévesztőek.

A Facebookon megjelent dokumentum a minden év elején kiadott, a közalkalmazottak törvényben meghatározott átsorolásáról szól, nincs köze az ágazati illetményemelésekhez. A dokumentum január 10-én készült, a visszamenőleges hatályú bérfejlesztést meghatározó Kormányrendelet pedig február 1-jén került kihirdetésre.

Álhír, hogy a Csolnoky Ferenc Kórházban nem emelkedtek a bérek. A kórházban minden egyes szakdolgozó megkapta a 2017. november 1-jétől érvényes 12 százalék illetményemelést, illetve a Kormányrendeletben meghatározott 8 százalékos, január elsejétől visszamenőlegesen érvényes illetményemelésre is sor kerül. A visszamenőleges hatályú, 8 százalékos illetményemelést a rendeletnek megfelelően dolgozóink február 20-áig kézhez kapják.
Az előrehozott béremeléssel 2016 szeptembere és 2018 januárja közötti időszakban a szakdolgozói átlagbérek 53 százalékkal emelkedtek. 2016 és 2019 között a szakdolgozók bére összesen átlagosan 65 százalékkal emelkedik.

Dr. Dávid Gyula


[fbcomments]