Közérzet · 2020.11.25.

AHANG – Azonnal segítenünk kell!

Pénzadományokat gyűjt az aHang a legszegényebbeknek, azoknak, akiknek semmijük sincs. Alább az aHang csapatának felhívása olvasható.

A pénztárca és a kamra (ha volt egyáltalán) kiürült. A kórházból hazaküldik a beteget azzal, hogy szedjen gyógyszert – olyan gyógyszert, amire nincs pénze. A család tagjai egymás után kapják el a vírust, ezért hosszú hetekig egyik felnőtt sem mehet dolgozni (ha még van hova), hiszen mindannyian karanténban vannak.


Ez a helyzet az ország legszegényebb településein.

A napi adatok ezt nem mutatják meg. Nem mutatják az éhezést, a hideget és a kilátástalanságot. Talán nincs is az a hatalom, ami ezt beismerné. Viszont vagyunk sokan, akik látjuk ezt is. Látjuk és tudjuk mi, mint aHang, olyan szervezetként, ami kapcsolatban áll rengeteg helyi közösséggel és számos olyan civil szervezettel, amelyek helyben működnek, dolgoznak.

Miközben olyan kampányokon is dolgozunk, amelyekkel megpróbáljuk megértetni a döntéshozókkal, hogy tömegeknek van szükségük azonnali segítségre, eközben nem tudjuk tétlenül nézni azt, hogy most még rosszabb a helyzet, mint az első hullám idején. Nem tudjuk tétlenül nézni, hogy százezrek érdekében indított kampányaink jó része egyelőre süket fülekre talál. Nem adjuk fel! Azért jöttünk létre, hogy évekig, évtizedekig küzdjünk ezek érdekében. De most megint itt van az a pont, amikor kevés a petíció, kevés a lobbi, kevés a tüntetés, kevés a kiállás.

Az adománygyűjtés a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az aHang közös kampányának, az Esélyradarnak a része. Ennek során a közvetlen segítségnyújtás mellett információkkal is támogatjuk a legszegényebb települések lakóit: eljuttatjuk hozzájuk, hogy milyen segítséghez van joguk – és hogy miket nem biztosít nekik mégsem az állam és az önkormányzat.

A beérkező adományokat pedig általunk ismert, megbízható, helyi szervezeteknek és közösségszervezőknek juttatjuk el. Ők azok, akik pontosan tudják, hogy melyik házban van a legnagyobb szükség. Ők fognak a beérkező összegből hipót, C- és D-vitamint, valamint alapvető élelmiszereket (lisztet, krumplit, olajat) vásárolni, hogy azokat eljuttassák a rászoruló háztartásokba.

Azért, hogy a legrosszabb helyzetű régiók azonnali segítséghez jussanak, az adományokat több hullámban továbbítjuk, de már a hét végén tudnunk kell, hogy hány helyre érhet el a segítségünk. Ez pedig csak attól függ, hogy mennyi adomány érkezik a levelünk megnyitásakor.

Hatmillió forintból közel ezer háztartásnak, több ezer gyereknek és felnőttnek tudnánk segíteni. Nem akarjuk alább adni!

Húsz településsel tervezünk. Partnerszervezeteink közreműködésével először Nyíregyházán és környékén fogunk segítséget nyújtani, majd Nógrádban. Aztán pedig Borsodban vagy Baranyában. Minden attól függ, hogy mekkora összeggel kalkulálhatunk és hogy hol robban be épp a vírus, hol (nem) lesz kórházi férőhely a betegeknek.

Ha támogatná az aHang kezdeményezését, kattintson erre a linkre!

 


[fbcomments]