Közérzet · 2020.11.24.

ADATHALÁSZAT – Vigyázat, csalók!

Szeretne értékes mobilt nyerni? Hát persze! De nehogy kitöltse a UPC nevével visszaélő internetes csalók kérdőívét! Vagy ha már kitöltötte, azonnal tiltsa le a bankkártyáját, mert a csalók vélhetően nem állnak meg az elsőre levett 500 forintnál!

Habár a Vodafone már régen megvette a UPC-t, egyáltalán nem zavartatják magukat a mobil- és internetszolgáltató nevével visszaélő internetes csalók. Ismét belehúztak. Nyilván a tájékozatlanságunkra és a hiszékenységünkre számítanak. Ezért is írom le, hogy ne dőljön be senki, ha bevillan a mobiltelefonja képernyőjén az üzenet: „Kedves UPC Ügyfél, gratulálunk!” Ne higgye el, hogy értékes mobiltelefont nyerhet, ha kitölti a kérdőívet, mert nem igaz! Semmit nem nyer, csak veszít. Még jó, ha csak azt az 500 forintot vonják le a számlájáról, amennyibe az „ajándék” kiszállítása kerül. Vélhetően nem állnak meg ennyinél, ezért ha bedőlt a csalóknak, ha megadta a bankkártyjáa számát és a hátsó háromjegyű ellenőrző kódot, legjobb, ha azonnal letiltja!


Profi adathalászokkal van dolgunk, akik időről-időre aktivizálódnak. A minap is erősen próbálkoztak. Kíváncsiságból végigolvastam az üzenetüket. El kell ismerni, hogy megjelenésben igazi profik. Látszatra a UPC hiteles logójával villannak be a képernyőre. „Ügyfél hozzászólásokkal” erősítik az áldozat meggyőzését, amelyek arról szólnak, hogy ők már megkapták a szuper mobiltelefont és milyen hálásak érte. Van aki névvel, arcképpel azt jelzi, hogy most nyert először életében és milyen szerencsésnek érzi magát stb. Látszatra olyan az egész, mint a rendes Facebook hozzászólásoknál szokás. De ez is az átverés része.

Szóval ne engedjen a kísértésnek, még véletlenül se adja meg a személyes adatait, pláne ne a bankkártyájáét más, hasonló próbálkozóknak se!


[fbcomments]