Életmód · 2020.11.25.

DEMENCIA – Egész nap otthon

Amikor demenciával élő szerettünkről gondoskodunk, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy innentől már csak otthonülés és unalom vár ránk. Szerencsére számos olyan elfoglaltság van, ami segít kellemessé tenni a lakásban töltött időt és ami az Alzheimer-kórral vagy demenciával élők számára stimulációt, örömet és sikerélményt jelent.

Elsőként szinte magától értetődően adódnak a különféle házimunkák. Ha szerettünk régebben is szerette ezeket, a személyre szabott változataik a továbbiakban is megfelelő elfoglaltságot jelenthetnek. Még akkor is érdemes megpróbálkozni néhány egyszerűbb feladattal, ha a beteg korábban nem kifejezetten élvezte a házimunkát. Elképzelhető, hogy most a virágok megöntözése vagy a madáretető feltöltése révén hasznosnak érezheti magát.


Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a demenciával élő szerettünk képességeihez és fizikai erőnlétéhez igazítsuk a feladatot. Például a porszívó tologatása nehéz lehet, ám egy könnyű seprés megfelelhet. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok munkafolyamatot (például a mosogatást) ülve is végezhetünk.

Rendkívül fontos, hogy a házimunka végzése során ne kritizáljunk, inkább bátorítsuk a beteget, és a lehető legminimálisabban szóljunk bele a feladatba. Így remélhetőleg később is szívesen választja szerettünk ezt az elfoglaltságot. Ha például újból fel kell söpörni, azt később is megtehetjük – ezzel pedig elérjük, hogy nem hívjuk fel a figyelmet arra, ha nem megfelelően lett a házimunka elvégezve.

Bizonyos tevékenységeket, például a ruhák hajtogatását vagy a mosogatást, törölgetést együtt is elvégezhetjük. Ennek segítségével kellemes szociális időtöltéssé válik a munka.

A következő házimunkák adaptálását is érdemes átgondolni:
Ablakpucolás (vízzel és ablaktörlővel)

A konyhaszekrény átrendezése

Kisebb ruhaneműk kézi mosása

Asztalterítés és -leszedés

Teregetés

Mosogatás-törölgetés

Ruhák és törölközők hajtogatása (segítséggel)

Fiókok rendszerezése

Zoknik párosítása

Virágok elrendezése a vázában

Portörlés

Virágok öntözése

Seprés/felmosás

Kisállatok megetetése

Ezüst fényesítése

Bevásárlólista készítése

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a demenciával élő számára milyen pozitív hozadékkal járnak ezek a tevékenységek és hogyan tudjuk elérni a sikerélményüket, elégedettségérzésüket. Ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy a teljes folyamatot végigcsinálják: elég, ha heti néhány alkalommal pár percet foglalkoznak a tevékenységekkel.

Természetesen másfajta elfoglaltságokat is tervezhetünk. A testmozgás például rendkívül pozitív hatással jár a testi és szellemi egészségre. Mindezek mellett, ha szerettünk a nap során túl sok időt tölt ülve, fekve, szunyókálva, akkor éjszaka nyugtalanabb lehet és alvási nehézségei alakulhatnak ki. Egy-egy séta a ház körül, az utcán vagy a természetben remek időtöltés, és lehetőséget teremt a beszélgetésre. A testmozgás még akkor is megoldható, ha a demenciával élő személy mozgásképessége korlátozott, hiszen székben ülve is lehet zenére tornázni. A felejtek.hu oldalán is megjelentettek már több, a testmozgással foglalkozó anyagot, amiket ide és ide kattintva olvashat el.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a mindennapi rutin is számos elfoglaltságot kínál. Sokan szeretik a dolgokat mindig ugyanúgy végezni, hiszen ez növeli a biztonságérzetet, ám időnként ki lehet próbálni a rutin kisebb változtatásait is, hátha üdítően hat a demenciával élő személyre és ránk is.

Fontos ugyanakkor az is, hogy például a társas igényeknek is helyet adjunk. Egy közös kávézás vagy teázás, egy családi esemény, egy kártyaparti vagy a barátokkal, szomszédokkal töltött délutánok mind felfrissítik a mindennapokat.

A demenciával élő személynek mindezeken túl megmaradhat intellektuális és spirituális érdeklődése is. A könyvek vagy újságok, keresztrejtvények kellemes szellemi kikapcsolódást nyújtanak, míg az imádkozás, vallásos műsorok és dalok hallgatása a vallási igényeket elégíti ki.

Amennyiben kedvet és energiát érzünk hozzá, a kézműves tevékenységeknek szintén rengeteg jótékony hozadékuk van a demenciával élő szerettünk lelki állapotára. Akár festünk, agyagozunk, közösen zenélünk vagy egy élettörténetet bemutató személyes füzetet hozunk létre, ezek az alkalmak az önkifejezésen túl értékes közösen szerzett élményeket is jelentenek.

Az Alzheimer-kór és más demenciák során mindvégig, a későbbi stádiumokban pedig hangsúlyozottan érdemes a nem verbális tevékenységekre is gondolni. Egy kisállat bundájának simogatása, egy kéz- vagy lábmasszázs rendkívül erőteljes pozitív hatást jelenthet a szerettünknek.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]