Közérzet · 2022.12.18.

A fehér karácsony mítosza

Most is fehér karácsony után áhítozunk, mint minden évben, de a meteorológusok szerint ennek kicsi az esélye. Ködös, száraz idő várható az ünnepekre. Majd legfeljebb 27-étől térhet vissza a tél.

Meteorológusok kimutatták, az utóbbi évszázadban legfeljebb minden harmadik karácsonyon volt hó. Mégis havas táj lebeg a szemünk előtt, száncsengők csilingelnek. A Mikulás is szánkón érkezik. Honnan ered a fehér karácsony mítosza? Egyszerű PR-fogás?

Egyáltalán nem logikus havas karácsonyról beszélni már azért sem, hiszen egy betlehemi istállóban születik meg a Megváltó. Tehénkék, báránykák, szamár leheli be a jászlat, de a kisded mégsem fagy meg, hiszen közel-keleti a klíma Betlehemben, ott nincs fagy meg hó.


Tehát a logika azt diktálná, hogy eszünkbe se jusson a hó a karácsonyról. Ám a kereszténység elterjedésével és az éghajlat változásával megváltoztak a karácsonyi szokások is. Az úgynevezett „kis jégkorszak” (kb. 1300 és 1850 között) idején váltott mínuszokra a hőmérséklet napforduló ünnepén, amikor telente befagytak a folyók, a tavak, ahogy a festők is megörökítették azt – magyarázza a vmeteo cikkírója.

fehér karácsony, A fehér karácsony mítosza
Brueghel: Betlehemi népszámlálás.
Valamikor a „kis jégkorszak” idején rögzült a karácsonyi ünnepkörhöz az összes romantikus kelléktár

Ekkor készültek például Brueghel téli tájakat ábrázoló híres festményei is. Karácsonyi témában a Betlehemi népszámlálás, a Háromkirályok imádása, illetve az Aprószentek lemészárlása. Mindhárom vastag hótakaróval mutatja a bibliai jeleneteket. Ekkor született Dickens máig népszerű Karácsonyi ének című regénye is. Ekkor rögzült a karácsonyi ünnepkörhöz az összes romantikus kelléktár, amihez a mai napig ragaszkodunk, hiszen a reklámok lépten-nyomon ezzel bombáznak bennünket. A fehér karácsony képe filmekből, könyvekből, reklámokból felülírja az esős, sáros, lucskos valóságot.

fehér karácsony, A fehér karácsony mítosza
Reggelre kelve félméternyi hó esett Veszprémben 1996 telén. A gyerekeknek nagy öröm

Egyébként is vevők vagyunk erre a mítoszra, mert a hóesés, ahol gyerekek vannak a családban, ott különösen nagy öröm. A havat mindig nagy várakozás előzi meg. Kivéve, mikor nem. Jól emlékszem, amikor 1994-ben Veszprémben építkeztünk, már novemberben leesett a hó, nem készült el a tető, abba kellett hagyni a munkát.

És amikor beköltöztünk a házunkba 1995-ben, a rákövetkező teleken akkora havak voltak, hogy szabályosan úgy kellett kiásni magunkat a hótakaró alól reggelente. A gyerekeknek nagy buli volt, apának kevésbé, mert akadályozta a közlekedést, az életet. A sarokportát mire Ottó körbelapátolta, néhányszor biztosan elátkozta a telet. Még az is lehet, hogy sikerrel, mert a kétezres években már nem igazán volt használatban a hólapát. Talán 2002-ben vagy 2004-ben. Éghajlatkutatók szerint a globális felmelegedés miatt hamarosan végleg elbúcsúzhatunk az amúgy is igencsak ritka fehér karácsonytól – számolt be róla a life.hu.

Lehet, hogy közel az idő, amikor végleg átköltözik az emlékezetünkbe és a mesékbe a jégvirágos, jégcsapos, csikorgós ünnep képe? A valóságban pedig átveszi a helyét a floridai fürdőzős? Karácsonykor csobbanunk a Balatonban?


[fbcomments]