Az október 13-ai önkormányzati választásokra augusztus 7-én, szerdán kezdik kézbesíteni a leveleket a mintegy nyolcmillió választópolgárnak.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat arról, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és hogy melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket a Magyar Posta kézbesíti.

A mintegy nyolcmillió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét, lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

A választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket augusztus 8-ától, csütörtöktől lehet benyújtani a választási irodáknál. A választópolgárok egyebek mellett az átjelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz személyesen és levélben, illetve online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán.

Forrás: MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás