A színház rekonstrukciójára készülve olyan darabokat válogattunk, amelyekkel kedvet adunk a nézőknek ahhoz, hogy bejöjjenek hozzánk – mondta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az intézmény következő évadának műsorát beharangozó sajtótájékoztatón.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azzal indította a sajtótájékoztatót, hogy a város legnagyobb kulturális attrakciója a Veszprémi Petőfi Színház, amelynek a hamarosan véget érő évadban több mint 20 ezer bérletese és több mint 100 ezer nézője volt.

Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes együtt mutatták be a 2019/2020-as színházi évad tervezett kínálatát.

Az első bemutató októberben a Mária főhadnagy lesz, Huszka Jenő és Szilágyi László operettje, amelyet Seregi Zoltán rendez.

Seregi Zoltán a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, aki most rendez először Veszprémben – mondta Oberfrank Pál. – Az ő édesapja, Seregi László állította először színpadra a Mária főhadnagyot az Operettszínházban.

Gyurkovics Tibor Nagyvizit című vígjátékát Rátóti Zoltán rendezi, a főbb szerepekben Koncz Gábor, ifj. Jászai László és Esztergályos Cecília lép színpadra.

A Csendszimfónia, amelyből Amerikai szimfónia címmel remek film készült Richard Dreyfuss főszereplésével egy karmesterről szól, akinek nagyothalló gyermeke születik. Az előadást a Veszprémből indult Somogyi Szilárd rendezi. A Holt költők társasága, A király beszéde és az Esőember után ez az előadás is a közönség érzékenyítésére jön létre. Az előadásban részt vesz a Gárdonyi Géza Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter karnagy vezetésével.

Először fogok nagyszínpadon rendezni, és nagyon örülök a lehetőségnek – mondta Börcsök Enikő színésznő, aki Móricz Zsigmond Pillangó című kisregényét állítja színpadra. – Nagyon szeretem Móricz világát. A Pillangó egy szerelmi történet, egy olyan szerelemé, amely szemben áll a társadalmi konvenciókkal. Két mélyszegénységben élő fiatalról szól, tulajdonképpen egy szerelmi repülés, amely nem végződik tragikusan. Nagyon szeretek fiatalokkal dolgozni, és az előadás rendkívüli feladat lesz számukra.

A nagyszínpadi bemutatók sorát egy vérbő komédia. a Sírpiknik zárja, amely felhőtlen szórakozást ígér Szilágyi Tibor rendezésében.

A Latinovits–Bujtor Játékszínben a Stephen King-regényből készült Tortúra című előadással kezdődik az évad. A darabot Tasnádi Csaba rendezi. (A Tortúrából 1990-ben nagyszerű film készült James Caan és Kathy Bates főszereplésével – a szerk. megj.).

A Mi és ők című dráma a beszláni túszdráma feldolgozása, amelyet Fehér Balázs Benő rendez.

A Caveman – Az ősember férfi és nő lehetetlen kapcsolatát dolgozza fel. Kálloy-Molnár Péter évek óta játssza a darabot, végre Veszprémben is láthatjuk. A stand up komédiát Szántó Erika rendezte.

Hargitai Iván állítja színpadra a Szerelem, oh! Című darabot, amely ismét a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös produkciója lesz.

A játékszín utolsó bemutatója az Alessandro Barrico Novecento című regényéből készült monodráma lesz. A történetet már filmen is feldolgozták: Az óceánjáró zongorista legendájában Tim Roth játszotta a főszerepet, a film operatőre pedig Koltai Lajos volt. A játékszínben Oberfrank Pálé lesz a szerep.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésze a Fedák Sári című monodrámával jön Veszprémbe, 2020. június 4-én, Trianon századik évfordulóján pedig a Békediktátum című előadást láthatják a nézők. Az előbbit Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli közösen állították színpadra, az utóbbit Oberfrank Pál rendezi.

A következő évadban műsoron marad a Holt költők társasága, az Esőember, a Diótörő és Egérkirály, a Tartuffe, a Nyitott ablak, az Isten pénze, valamint a Jövőre veled, ugyanitt első és második része.

A gyerekeknek szól majd a Spenót Panna (rendező: Gaál Attila Csaba), a Hetedhét varázslat (rendező: Pille Tamás) és a Bobbon matiné, Lukácsházi Győző zenei beavatója. A felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak készül az Égigérő fű (Janikovszky Éva regényéből Oberfrank Pál rendezi), valamint a Rómeó és Júlia (a Kabóca Bábszínház és a Petőfi közös produkciója bábokkal és élő szereplőkkel Bartal Kiss Rita rendezésében).

Újdonság lesz a Petőfi Szalon – mondta Kellerné Egresi Zsuzsanna. – A színház számára nélkülözhetetlen, a közönség számára pedig láthatatlan szakembereket mutatjuk be. Minden hónapban egy-egy beszélgetést tervezünk.

A II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál előtt és a II. Érzékenyítő Fesztivál után ár tervezik a harmadik operettfesztivált, illetve érzékenyítő fesztivált. Az utóbbinak még a színház épülete ad helyet, az operettfesztivál helyszíne azonban még ismeretlen, mert a társulatnak 2020 júniusában ki kell költöznie az épületből: kezdődik a rekonstrukció.

A bérletértékesítés hétfőn, május 13-án indul.

Hozzászólások

hozzászólás