A Laczkó Dezső Múzeum a Régészet Napja alkalmából előadással és terepbejárással várja az érdeklődőket a veszprémi Szent Miklós szegen, valamint Nagyvázsonyban május 25–26-án, péntek és szombati napon.

Pénteken 17 órakor lelőhely-látogatás lesz a Szent Miklós-dombon. A múzeum épületével szemközti Kálvária- (másként Szt. Miklós-) dombon található középkori Szt. Miklós-templomot először 1237-ben említették. A török hódoltság korában, a XVI. század közepén elpusztult templom történetéről, a romot feltáró 1929–1931-es és 1978-as kutatásokról, valamint az utóbbi ásatást vezető Kralovánszky Alán (Budapest, 1929. november 13. – Budapest, 1993. október 7.) régészről Rainer Pál történész, régész tart előadást.

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódóan megelőző feltárást végez a vár területén a múzeum. Ez az ásatás az 1950-es évek végén Éri István által megkezdett, majd a 2000-es években Koppány András vezetésével folyt kutatás folytatásaként is tekinthető. A látogatók szombaton 11, illetve 15 órakor interaktív módon ismerkedhetnek meg a vár és tulajdonosai, Kinizsi Pál, Magyar Benigna, Horváth Márk történetével. A programon az ásatásvezető szakmai vezetésével megtekinthetőek a vár legújabban feltárt részletei, valamint testközelből lesznek láthatóak az újonnan előkerült leletek is. Előadó, programvezető Pátkai Ádám Sándor régész.

A programok ingyenesek. A Kinizsi-vár lakótornyának megtekintése belépőjeggyel lehetséges.

Hozzászólások

hozzászólás