Gazdaság / Közérzet · 2020.12.13.

ZAJVÉDŐ FAL – Kilencszáz méterrel hosszabb lesz

Mesterházy Attila országgyűlési képviselő megkapta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. zajvédelemmel kapcsolatos válaszát, miszerint a tervezetthez képest több mint 30 százalékkal hosszabb lesz az épülő 8. számú főút zajvédő fala. A 2012-ben készült környezetvédelmi engedély 1487 méter védőfal kiépítését látta szükségesnek.

Mint ahogyan azt hírül adtuk, Mesterházy Attila közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, amelyben a zajvédelem kiépítésére vonatkozó mérési jegyzőkönyvek „rendelkezésére bocsájtását” kérte. A hét végén érkezett dokumentum szerint a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt – 2019 második félévében – a zrt. megbízásából készült egy akusztikai felülvizsgálat, melynek figyelembe vételével benyújtották a hatóságokhoz az érvényes környezetvédelmi engedély módosítása iránti kérelmet.


Az épülő árnyékoló falak „döntően tömör, egyes helyeken üvegtáblákkal, átlátszó kialakítással” készülnek. (Térkép: facebook)

Az épülő árnyékoló falak „döntően tömör, egyes helyeken üvegtáblákkal, átlátszó kialakítással” készülnek. (Térkép: facebook)

A módosított engedély szerint a védőfal 2405 méter hosszú lesz – vagyis 918 méterrel hosszabb az eredetileg tervezettnél – és két szakaszon módosul: az épülő elkerülő főút jobb oldalán (a város felől), valamint a Kalmár téri házak mellett az Almádi úton. Miután a kérdéses dokumentum a laikus számára nehezen értelmezhető („a Veszprém-Körmend összekötőág 0+000 km sz. – és az 50+108 km szelvényig, illetve a Veszprém, Almádi út korrekciója 0+000 km sz. és az 51+122 km szelvény között”) a pontosítás érdekében további információkért a kivitelezőhöz fordulunk.

A NIF tájékoztatása kitért arra is, hogy 2012-ben az építési engedélyezési dokumentációt a lakosság és a hivatalos szervek megismerhették, megjelent a sajtóban és lakossági fórumokon, de „az eljárás megindításával kapcsolatban sem az Önkormányzathoz, sem a Felügyelethez észrevétel nem érkezett”.

8-ashid

Az igazsághoz tartozik, hogy az érintettek későn kaptak észbe, pontosabban már csak akkor, amikor a tereprendezés elkezdődött. A Kalmár tériek a képviselőjüket riasztották mondván, közösségi tervezésnek nyoma se volt, kész tényekkel szembesültek. Augusztusban Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen azt hangoztatták, hogy a városvezetés nem konzultált az ellenzékkel, a Cholnoky lakóival sem. A Kalmár tér lakói is úgy vélték, kész tények elé állították őket, pedig ők lesznek leginkább kitéve a zajártalmaknak és a zöld felületek pusztításának.

Hartmann Ferencnek a fentiekkel kapcsolatos interpellációjára Brányi Mária alpolgármester augusztus végén azt válaszolta, hogy az elmúlt évek folyamán minden képviselő valamennyi tervanyagot megismerte, a beruházás műszaki megoldásai pedig „a szabályoknak megfelelően, és nem kívánságlista alapján születnek”.

– A beruházó nagyon jó partner volt – emelte ki. – Az önkormányzat kérésére megoldja a Füredi út mellett és a Cholnoky lakótelepen álló lakások zajvédelmét.

Eszerint tehát módosul a zajvédelmi terv, de hivatalosan még nincsenek pontos információk róla. A tervdokumentáció egyelőre nem nyilvános. „A környezetvédelmi engedély módosítása hirdetmény útján került kihirdetésre, mivel a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt” – fejezi be a NIF Zrt. a közérdekű kérdésre adott válaszát.


[fbcomments]