Közérzet · 2019.02.25.

ZABIGYEREKEK – Gyermekeink csaknem fele házasságon kívül születik

Az EU-ban 10-ből 4 gyerek születik házasságon kívül. Magyarországon ez az arány 46,7 százalék volt 2016-ban, Franciaországban 60. Viszont vannak országok, ahol egyértelmű az összefüggés a házasságkötés és a gyerekvállalás között. Görögországban például 10-ből csak 1 gyerek születik házasságon kívül – olvashatjuk a Pénzcentrum oldalán.

A trend egyértelműen új: 1960-ban Magyarországon csak a gyerekek 5,5 százaléka született házasságon kívül, és még 1980-ban is csak 13 százalék, míg 2010-ben ez már 40,8 százalék volt. Ugyanakkor a KSH mai adatai szerint tavaly nőtt a házasságkötések száma. Csakhogy nálunk a házasság önmagában nem ösztönzi a gyermekvállalást.


A fejlett társadalmak nagy problémája a népességfogyás. Általános tendencia: a gazdasági fejlettséggel, jobb életkörülményekkel együtt jár az, hogy a nők kevesebb gyermeket vállalnak. Magyarországon a kormány célja ennek a trendnek a megállítása, ezt szolgálja a hét pontból álló családvédelmi program, amely a támogatásokat nagyobbára a házasság intézményhez köti. Hogy mi lesz ennek a kimenetele, megjósolhatatlan, az azonban pontosan látszik, hogy a gyermekvállalási hajlandóság nálunk nincs összefüggésben a házassággal.

Miközben a házasságok száma drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, sokkal magasabb lett a válások aránya: ezer lakosra évente két válás jut. Ám a népességfogyás ezzel az adattal sem köthető össze.

Olvasson többet a témáról és tanulmányozza a haza és európai trendeket ábrázoló sokatmondó infografikákat itt!

 


[fbcomments]