Kultúra · 2019.04.29.

TÖRTÉNELMI VERSENY – Különdíjas a vámosi Fehérlófia csapata

Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a XX. században címmel rendezték az ESTÖRI verseny döntőjét április 27-én a kismartoni Esterházy-kastélyban, amelyen a vámosi Fehérlófia iskola csapata különdíjat érdemelt ki.

Az újító és immár hagyományteremtő megmérettetés a történelemoktatásba integrálja a digitális eszközöket, azokat a diákok folyamatosan használják a feladatok megoldásánál. Az idei versenyen elindult 149 háromfős csapatból 14 jutott be a döntőbe és küzdött az értékes nyereményekért: a részvételért az egyhetes Summer University-n, továbbá digitális eszközökért.


Az első három helyen a nagykanizsai Batthyány Gimnázium Perfetti Sconosciuti, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium EmlékfoszLányok és a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Andrássy Gráciák Kismartonban elnevezésű csapatai végeztek, a különdíjasok között pedig szerepel a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola EQUI ALBA fantázianevű csapata, amelynek Dunai Mónika parlamenti képviselő, az oktatási bizottság alelnöke parlamenti belépőket ajánlott fel.

Az eredményhirdetésen Foki Tamás zsűritag, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese kiemelte:

Soha ilyen szoros nem volt a verseny, egy nagyon nehéz időszakot is képesek voltatok humorral, sokszor szarkazmussal bemutatni, ezek alkalmazása a megértést és az értékelést segítették, nem pedig kifigurázták a humor tárgyát. Bizonyítottátok, hogy a történelem prezentálható a fiatalok körében a saját nyelvezetetekkel, élményekbe és érzelmekbe csomagoltátok a tragédiában gazdag múltat, de ti magatok mutattatok kiutat azzal, ahogy bizonyítottátok, hogy értitek és tisztelitek azt. A digitális hátterek közül sok életre kelt, komplex, értő, alapos gondolkodást és tervezést vittetek végbe. Ezekkel a képességekkel, amiket ma itt bemutattatok, bármit meg tudtok csinálni, nincs az az érettségi bizottság, amely előtt nem tudnátok eladni magatokat. Ezek a tudási képességek a valódi életetekben elkísérnek benneteket, és mindig gondoljatok arra, hogy ez a sikersztori az ESTÖRI versenyen kezdődött.

Tudjuk, nagy kihívást vállaltunk, amikor a másodikos középiskolai évfolyamnak negyedikes témát jelöltünk ki – hangsúlyozta Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány nevében. – Mi azonban ezúttal nem a tananyagból indultunk ki, hanem a diákból. Abból a diákból, aki kutat, kérdez, felfedez. Merészségünket 150 csapat jelentkezése jutalmazta, amelyek 4 országot képviselnek 447 diákkal és 86 felkészítő tanárral. Soprontól Békéscsabáig, Pécstől Sárospatakig az egész ország velünk versenyez, de Kassa, Kolozsvár, Marosvásárhely, Torda és Nagyszalonta diákjai is felfedezték már helyi hőseiket a közelmúltból.


[fbcomments]