Kultúra · 2017.05.27.

TÁNCFESZTIVÁL – A negyedik nap programja

A táncfesztivál utolsó előtti napján egy premiert is láthatnak a kortárstánc kedvelői: Goda Gábor a veszprémi nézőknek mutatja be először Raj – tanulmány, avagy a döntések anatómiája című előadását. Előtte a Vörösmarty Színház és az Átrium Film-Színház közös produkciójára, utána a Budapest Táncszínház előadására ülhetnek be a nézők, és a figyelmükbe ajánlunk egy érdekes performanszt is.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a fővárosi Átrium Film-Színház Pukedli című előadása (15.30-kor a Hangvilla kávézójában) Yvonne hercegnő története nyomán készült. Adott egy formalista világ pontosan behatárolt rendszerekkel, viselkedési sémákkal, kódolt gondolatokkal, ideákkal. Funkcionál. De nincs benne lényeg! Adott egy Yvonne nevű lény. Aki szabad. Viszont ebben a világban nem funkcionál! De van benne valami lényegi. Amikor a terheink súlya alatt összetörünk, egyetlen támaszunk a nevetés marad. A nevetés kiszabadít önmagunkból, s képessé tesz arra, hogy minden fájdalmas változástól függetlenül megőrizzük emberségünket.


Goda Gábor (Artus) Raj – tanulmány,avagy a döntések anatómiája című előadásának a bemutatója 18 órakor lesz a Latinovits–Bujtor Játékszínben.

Az Artusban a művészi, alkotó munka elsősorban a megismerés folyamatának eszköze. A társulati tagok figyelnek, keresnek és megosztják, ha találnak valamit. Ezt nevezik előadásnak – most inkább tanulmánynak.

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció, stb.

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként?

Az emberiség maga felfogható-e úgy, mint összetett lény, mint amilyen egy raj? És az egyes ember maga felfogható-e, mint mikro-organizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj?

De akkor ki az aki dönt, amikor az ember dönt?

A Bandart Productions többszörös díjnyertes Dancing Graffitije (19.30-kor a Hangvilla kamaratermében) egyedülálló módon ötvözi az élőben készült digitális graffitit a tánccal. Az előadás összegyűjtve különböző bel-és kültéri graffitiket, egy gyönyörű, humoros és elgondolkodtató történetben beszél az életünkben felmerülő nehézségekről és szépségekről.

A Budapest Táncszínház két, egymástól független produkcióval érkezik Veszprémbe. Őket 20 órától láthatjuk a Hangvilla színháztermében.

Álmaink ködös történetei, és vágyaink a mindennapi éberségében egy állandóan egyensúlyozó világot teremt e két különböző létállapot között. A Dózisban olyan világ tárul elénk, amely az álom határát feszegeti. Nem merülünk el teljesen az álom mélységeiben, egy űrben tartózkodunk, mely tele van meglepetésekkel. Ahogy sodródunk, szunyókálunk, és lassan közeledünk az ébredéshez.

Az Entre dos Aguas egy lendületes és rendkívül eredeti flamenco/kortárs táncelőadás.

Mélyen áttanulmányozott ritmus, gesztikuláció és a különböző tánckultúrák elemei, szellemisége olvad össze ebben a darabban.

A Paco de Lucia gitárjátékával aláfestett előadásban feszültséggel és fájdalommal teli képek követik egymást. Különböző jelenetek mutatják be az Andalúziai folklór kezdeteit. Ezután a karakterek összehasonlítására fókuszál a darab, erős és büszke kapcsolatokra, melyek a Tablao-jelenetben érik el a feszültség csúcspontját, ahol a nő, mint csábító jelenik meg, akinek van választása és a férfiak csoportja, melyet fogva tart, és amely ki van szolgáltatva a nő játékainak.

 


[fbcomments]