Kultúra · 2017.05.29.

TÁNCFESZTIVÁL – A Forte Társulat és a Szegedi Kortárs Balett a legjobbak

A TÁNC Fesztiválja XVIII. Országos Kortárs Összművészeti Találkozó a díjkiosztó gálával zárult vasárnap este. A zsűri két fődíjat szavazott meg: egyet-egyet a Szegedi Kortárs Balett Menyegzőjének, illetve a Forte Társulat–Bartók Béla: 5. vonósnégyesének.

A díjátadó előtt Vándorfi László, a fesztiválszervező Pannon Várszínház igazgatója elsősorban a közönségnek mondott köszönetet, amely mindenkor a legfontosabb volt és ma is az, mert a nézők tartják életben a rendezvényt. A továbbiakban megköszönte a szakmának és a városnak a támogatást (Veszprém a kiemelt fesztiválok között támogatja a táncfesztivált) és a Pannon Várszínház műszaki dolgozóinak, illetve titkárságának a rengeteg munkát, ami egy ilyen rendezvény megszervezésével, lebonyolításával jár.


Én pedig köszönöm Krámer Györgynek és Vándorfi Lászlónak, hogy életben tartják a fesztivált, amely talán a legrégebbi ilyen jellegű rendezvény az országban – mondta Szakály György Kossuth-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke. – Azt kívánom, hogy a következő években döngessék a kaput a fiatalok, hogy ez a fesztivál még sokáig éljen!

A zsűri két fődíjat szavazott meg: egyet-egyet a Szegedi Kortárs Balett Menyegzőjének, illetve a Forte Társulat–Bartók Béla 5. vonósnégyesének. Veszprém város díját a Déja vu című produkció alkotója és előadói, Kovács Gerzson Péter, Bora Gábor, Fehér Laura, Gera Anita és Tókos Attila vehették át. Alkotói és előadói különdíjban részesült Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán a Testvér, illetve Fehér Ferenc az Imágó című produkcióért. Különdíjat kapott Blaskó Borbála a Pukedli című produkció létrehozásáért, összművészeti különdíjat pedig az ARTUS–Goda Gábor Társulat RAJ című produkciójáért. A közönségnek legjobban a Budapest Táncszínház Dózis című produkciója tetszett.

2018-ban május 28-a és június 3-a között rendezik meg a sorrendben huszadik, jubileumi táncfesztivált.

A gálán két egyfelvonásossal bemutatkoztak a Magyar Táncművészeti Egyetem végzősei. Nagy Lajos ezeket az előadásokat fotózta. A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.


[fbcomments]