Életmód · 2023.06.08.

SZERETNEK A SZÚNYOGOK? – Megmondjuk miért

Nyári estén a kertben vagy a vízparton üldögélve számtalanszor tapasztalhattuk mi magunk is, hogy van akit „nagyon szeretnek” a szúnyogok, mást viszont kevésbé. Tudósok megtalálták a magyarázatát a jelenségnek: a tejsavban gazdag verejték rendkívül vonzó ezeknek a rovaroknak a számára. Minél többet izzad valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy összecsipkedjék.

Egy a közelmúltban végzett kísérlettel tudósok egy csoportja meghatározta azokat a testszagban előforduló különböző vegyi anyagokat, amelyek vonzzák a szúnyogokat – adta közzé a CNN-re hivatkozva az n1info.hr horvát internetes hírportál.

A szúnyogok a legyek családjába tartoznak, és legtöbbször nektárral táplálkoznak. Ám a tojástermelésre készülő nőstényeknek fehérjével: vérrel kell táplálkozniuk. Ezért támadnak embert, állatot. Legjobb esetben csak egy vörös, viszkető dudor marad a csípés után. Azonban ritkábban a csípés halálossá is válhat a rovarok által hordozott paraziták és vírusok miatt. Az egyik legveszélyesebb szúnyog által terjesztett betegség a malária.

Szén-dioxid a hívó jel

Az ember anyagcseréje folyamán oxigénben gazdag levegőt lélegzik be és szén-dioxidban dúsat lélegzik ki. A szúnyogok számára éppen ez a szén-dioxid az „iránytű”, mellyel megtalálják áldozatukat. Akár 50 méterről is képesek érzékelni a kilélegzett szén-dioxidot és nagyjából 5-10 méterről látják meg az embert. Tehát, minél több szén-dioxidot lélegez ki valaki, annál vonzóbb hívó jeleket adhat le. Minél nagyobb a test, annál több szén-dioxidot lélegez ki – ezért lehetnek nagyobb „veszélyben” a túlsúlyosok, és ezért lehet ritkább a szúnyogcsípés a gyerekek körében. Szintén több szén-dioxidot adnak le azok, akik intenzív fizikai munkát végeznek, vagy a szabadban edzenek.

A karbonsavak vonzzák a szúnyogokat

A kutatás szerint a szúnyog agya képes felismerni az emberi testszagot meghatározó pontos arányokat. Az egyes emberek testszaga között léteznek olyan minimális különbségek, amelyek valakit vonzóbbá tesznek a számára. A szúnyogot leginkább a levegőben lévő karbonsavak vonzzák, köztük a tejsav, amely a „büdös” sajtokban is megtalálható vegyület. Ezeket a karbonsavakat baktériumok termelik az emberi bőrön. Míg a karbonsavak vonzották a rovarokat a kísérlet során, kiderült, hogy egy másik vegyi anyag, az eukaliptol viszont taszítja őket. Az eukaliptol a növényekből táplálkozással kerül az emberi szervezetbe.

szúnyog, SZERETNEK A SZÚNYOGOK? – Megmondjuk miért
Támadnak a szúnyogok. Kit jobban, kit kevésbé. Fotó: University of Sydney

Összefoglalva tehát, minél többet izzad valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy tejsavban gazdag verejték lesz a bőrén, ami rendkívül vonzó a szúnyog számára. A túlsúlyos emberek, a fizikai tevékenységet végzők általában többet izzadnak, és néhány krónikus betegség is fokozza a verejtékezést.

Hogy a bőrön lévő extra tejsavtól megszabaduljunk, ajánlatos lezuhanyozni, mielőtt nyáreste kiülünk a szabadba. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a sör elriasztja a szúnyogot. Ez nem bizonyított, az viszont igen, hogy az alkohol fokozza az izzadást, növelheti a testhőmérsékletet és a testszagot is megváltoztathatja, ez pedig mind jobban érzékelhető és vonzóbb célponttá tehet. Egy kutatás szerint már egyetlen pohár sör elegendő lehet ahhoz, hogy több szúnyog csípjen meg minket.

szúnyog, SZERETNEK A SZÚNYOGOK? – Megmondjuk miért
Vannak növények, amelyek távol tartják a szúnyogot. Többek között ilyen a levendula és a citromfű. Fotó: a szerző

Számít-e a vércsoport? Már korábban is több kutatás foglalkozott azzal, van-e összefüggés a vércsoport és a szúnyogcsípések intenzitása között. Ezek szerint a 0-s vércsoportúakat jobban kedvelnék a szúnyogok, de más vizsgálatok ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg.

Vezető képünk forrása: Getty Images


[fbcomments]