Szórakozás / Kultúra · 2020.06.03.

SZERETFILM STÚDIÓ – Megemlékezés a Pajtás Hajó tragédiájáról

A SzeretFilm Stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a Május 30. munkacímű játékfilmről.

A film Buvári Tamás rendezésében készülne, előző filmjeihez hasonlóan főképpen helyi színészek, alkotók munkájával. A performansz résztvevőinek általános véleménye volt, hogy a Pajtás-történet megfilmesítése egy erős helyi, balatoni, regionális kulturális projekt, ami biztos sokak érdeklődését felkelti, és országosan is sok nézőre számíthat. Alkalmasnak látszik arra is, hogy helyi közösségeket, fiatalokat és időseket mozdítson meg, indítson az alkotói munka, valamint a helytörténet feltárása felé.

Véleményem szerint a filmeknek, amiket készítettünk az utóbbi időben, lett egy helyspecifikusságuk, közösségeket mozdítottak meg, embereket hoztak össze – mondta Buvári Tamás. – Veszprém neve jól cseng a filmszakmában, aminek persze vannak hagyományai is, Jancsó-forgatás a várban, a régi televíziós fesztiválok, Pannonfíling, de mostanában készülnek itt filmek is, és vannak új és izgalmas filmes események.

A Szeretföld széleskörű helyi összefogás eredménye volt, a Magdolna pedig igazán helyi, veszprémi, Balaton-felvidéki ügy. A Pajtás sétahajó tragédiája sokszorosan összetett: balatoni, történelmi, hajós, kaland és katasztrófa, mindez egy kiélezett és nyomasztó politikai helyzetben, az ötvenes években.

A május 30-i performansz jó alkalom volt egy időutazásra. Ott lenni néhány méterre az eredeti helyszíntől fizikailag érinti meg az embert: erős érzéseket váltott ki belőlünk. Ebből majd lehet tovább építkezni. Meglátjuk, hogyan sikerül, és hogy milyen finanszírozási formát választunk. A nagyobb költségvetésnek és a kisebb, független filmnek is megvannak az előnyei, hátrányai. Kíváncsiak vagyunk a környezetünk reakcióira, amelyek érkeznek is szép számmal. Utóbb egy lókúti tanítónő jelezte, hogy osztályával ott volt a hajón, és minden gyerek túlélte. Elképesztő, hogy milyen történetek vannak még köztünk a múltról, sok esetben feldolgozatlanul, ugyanakkor a Május 30. című filmnek mindenképp kapcsolódnia kell a jelenhez. Szép kihívás, izgalmas feladat lenne.

A performansz résztvevői voltak: Egyed Brigitta, Halas Adelaida, Papp Lívia, Turós-Máté Kinga, Buvári Lilla, Krámer György, Máté P. Gábor, Hegyi Zoltán, Buvári Tamás.

Az eseményről és az új filmes projektről egy rövidfilm is készül Ladányi János operatőr, vágó közreműködésével.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!