EKF / Közérzet · 2022.02.24.

Szent Mihály-bazilika – Kérdések vannak, válaszok nincsenek

Lassan megszokjuk, de elfogadni nem fogjuk soha, hogy semmibe vesznek minket. Udvarias leveleket írogatunk, segítséget kérünk a legilletékesebbektől, hogy az emberek válaszokat kaphassanak az őket foglalkoztató kérdésekre, de a megszólítottaktól még egy udvarias hárításra se telik. Ez történt most is, a veszprémi Szent Mihály-bazilika felújításának ügyében.

A Veszprémi Főegyházmegyének juttatott 39 milliárd forintos kormányzati támogatással megkezdődött a veszprémi vár egyházi épületeinek felújítása. A közösségi médiában hírek, látványtervek kezdtek el terjedni, a reakciókból pedig egyértelműen leszűrhető, hogy a város lakóit főleg két projektelem aggasztja. Az egyik a Szent György-kápolna sorsa, amiről itt írtunk részletesen, a másik a Szent Mihály-bazilika belső terének teljes átalakítása. Állítsák le a veszprémi székesegyház társadalmi konszenzus nélküli átépítését – írja a szabad.a.hang.hu.

Tényleg hófehérek lesznek a falak? Tényleg eltűnik az oltár és a festett üvegablakok? Rálátással bíró személyektől úgy tudjuk, hogy igen, mások úgy vélekednek, hogy a látványtervekben közzétett fotók csak a tervezőprogram által leegyszerűsített képet mutatják, a valóságban nem ilyen lesz a székesegyház belső tere. Gondoltuk, megkérdezzük a legilletékesebbet. Kilenc napja elküldött levelünkre a mai napig semmiféle válasz nem érkezett, amennyiben ez mégis megtörténik, írásunkat frissíteni fogjuk. Feltett kérdéseinket alább olvashatják. Nem gondoljuk, hogy néhány sorban ne lehetett volna rájuk korrekt választ adni önöknek, Veszprém polgárainak.

Szent Mihály-bazilika, Szent Mihály-bazilika – Kérdések vannak, válaszok nincsenek
A Szent Mihály-bazilika mai állapotában…
Szent Mihály-bazilika, Szent Mihály-bazilika – Kérdések vannak, válaszok nincsenek
…és a látványterven Fotók forrása: Facebook

Tisztelt Dr. Vörös Tamás Főépítész Úr!

A veszprémiekben sok kérdés felmerül a várnegyed felújításával kapcsolatban, mi pedig szeretnénk az olvasóinkat hiteles forrásból tájékoztatni. Kérem, az alábbi kérdések megválaszolásával legyen ebben segítségünkre!

1. Érsek atya említette a hivatalos bejelentéskor, hogy elsőként az EKF programjához is csatlakoztatható épületek és terek megújítása lesz soron. Melyek ezek és elkészülnek-e vele az év végéig, hiszen mindössze tíz hónap áll rendelkezésükre?

2. A 2023-as programévben felfüggesztik a további munkálatokat, vagy számítani kell rá, hogy állványzatok és építés miatt lezárt területek várják a hozzánk érkezőket?

3. A nem egyházi kiállítások látogatását (Művészetek Háza, Dubniczay-palota) nem fogják-e akadályozni a közvetlen környezetükben zajló felújítási munkák?

3. Mikorra várható a volt piarista gimnáziumban a négycsillagos hotel átadása?

4. A Szent György-kápolna védőépítményének lebontása építészkörökben és a laikusok között is nagy felzúdulást okoz. Mi indokolja ezt a drasztikus beavatkozást?

5. Hasonlóképpen értetlenül fogadják az emberek a Szent Mihály-bazilika lecsupaszításának tervét. Valóban hófehér lesz a belső tér, festetlenek az ablakok és minimál stílusú az oltár? Értékek fognak megsemmisülni, amelyek hívők és nem hívők számára egyaránt fontosak. Miért van erre szükség?

Segítségét köszönöm, üdvözlettel:

S. Bonnyai Eszter

Fotó: a szerző


5 hozzászólás

 1. tjk szerint:

  Én is írtam az érsekségnek, a főépítésznek napokkal ezelőtt. Kérdéseimre azóta sincs válasz, de még jelzés sem. A honlapon pedig érseki ígéret is van a válaszadásra.
  A város polgárai egyházi és városi értéknek tekintik a várat. Ennyi tisztelet jár nekünk?
  Itt egyház-történeti értékek vannak, ill. már csak voltak. Miért kellett a Mindszenty-oltárt, Gizella ereklye-oltárt”eltüntetni”? Miért kell az értékes freskókat, színes üvegeket kidobni?
  Még folytatni lehetne. Kinek az ötlete volt, s mit akart ezzel? Más országokban a polgári életben szokás ilyenkor lemondani…

 2. Szab szerint:

  Nem 39 milliárd hanem 50 milliárdról van szó amit az egyházi intézményekre adott a kormányzat. Felesleges költekezés a Vár úgy jó ahogy van. A szaléziánum 10 éve épült miért kell felújítani.
  Talán fel kellett volna ajánlani ezt a pénzt az egészségügynek, hogy ne legyenek több hónapos várólisták.

  • tjk szerint:

   Meg a ferences templom öt éve lett a felújítás után ismét felszentelve.
   Aki nem Veszprémben élt, az erről miért nem tud?
   Igen, kórházunk nagyon örülne ennek a pénznek. Mennyi műszert lehetne feléből is venni, s betegeket gyógyítani! Stop! ne tovább! Beszéljük meg!

 3. ptr szerint:

  A vár teljes felújítása, mind az alapkoncepció, mind funkciók, mind pedig a műemléki szempontok értelmezése tekintetében ugyancsak megkérdőjelezhető. Eleve különös az, hogy Veszprém polgárait teljesen kizárják egy olyan projektből, amely döntően meghatározza a vár jövőjét, s amellyel majd együtt kell élniök. De beleszólásuk, vagy akár csak véleménykifejtési lehetőségük nincs. De ha azt veszem, hogy – ha jól tudom – a katolikus, vagyis egyetemes egyházat a hívek közössége, együttese alkotja, s nemcsak a klérusból áll, még különösebb, hogy senki meg sem kérdezi őket. Azt pedig egyszerűen nem tudom minősíteni sem, hogy még válaszra sem méltatják azt, aki érdeklődni, kérdezni szeretne. Valóban sokféle hír kelt szárnyra, riasztóak is, hogy milyen lesz pl. a székesegyház a felújítás után. Egy egyenes korrekt válasz talán elejét vehetné a téves híreknek. Vagy mitől félnek? Ha mégis igaz mindaz, amit a lecsupaszított kopár székesegyházról hallottam, azt művészettel foglalkozóként barbarizmusnak tartom, hívőként pedig fájó szívvel, de ezt a székesegyházat ezentúl elkerülöm, mert látványát elviselni nem tudom.

 1. 2022.03.16.

  […] veszprémiek kérdéseit a Szent Mihály székesegyház „felújításával” kapcsolatban egy korábbi írásunkban foglaltuk össze, és ígéretünk van rá, hogy a héten válaszokat kapunk […]

[fbcomments]