Közérzet · 2019.01.16.

SZAKSZERVEZET – Autós és gyalogos vonulás is lesz szombaton

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezeti Szövetség megyei képviselete január 19-én, szombaton tiltakozást, autós és gyalogos vonulást szervez Veszprémben a Munka Törvénykönyve egyeztetést nélküli módosítása ellen.

A szakszervezet követeli, hogy a kormány érdemben foglalkozzon a szakszervezetek négy pontjával:

1. Módosítsák a Munka Törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!

2. Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!

3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!

4. Követelik egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

Az autós figyelemfelhívó körmenet résztvevői a Mártírok úti kistescónál gyülekeznek január 19-én, szombaton fél egykor. A menet egy órakor indul el a következő útvonalon: Mártírok úti Tesco parkoló–Stadion utca–Kiskőrösi utca–Endrődi utca–Völgyhíd tér–Pápai út–Táncsics utca–Szent István utca–Kistó utca–Házgyári út–Jutasi út–Haszkovó utca–Munkácsy út–Jutasi út–Budapest út–Cholnoky út–Cserepes utca–Stadion utca–Egyetem utca–Komakút tér–Megyeház tér.

Az útvonalat úgy terveztük meg, hogy minden lakótelepet elérjünk: minél többen tudjanak a megmozdulásról – mondta a Veszprém Kukacnak Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség veszprémi képviselet-vezetője.

A gyalogos tiltakozó felvonulás ugyancsak szombaton 14.45-kor indul a Megyeház térről. A gyalogos vonulók megvárják az autós menetet, hogy az autókkal vonulók közül is bárki csatlakozhasson hozzájuk. A gyalogos tiltakozók az Erzsébet ligeti parkolóban gyülekeznek, és innen indulnak a Megyeház téren, a Hangvilla előtti sétányon és a Kossuth utcán át a Szent Imre térig, ahol a szakszervezeti képviselők, a civilek és a pártok egy-egy képviselője is felszólal.

– Mindkét tiltakozó megmozduláshoz csatlakozhat bárki, és transzparenseket is hozhatnak magukkal – emelte ki Mürkl Mónika. – Egyetlen kérésünk van: velünk együtt tüntessenek békésen, betartva a vonatkozó törvényt!

Mindkét felvonulást Guzslován Gábor, a Vasas Szakszervezeti Szövetség veszprémi vezetője jelentette be a rendőrségen, és meg is kapta az engedélyeket.

Résztvevő szervezetek: Vasas Szakszervezeti Szövetség, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Magyar Szakszervezeti Szövetség, MOST Egyesület, Lokálpatrióták, Magyar Szocialista Párt, Jobbik, Párbeszéd Magyarország, Demokratikus Koalíció, Lehet Más a Politika, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!