Sport

SPORTÉLET VESZPRÉMBEN – Sokrétű, színes, gazdag, változatos, fejlődőképes

Veszprém sportvilágának igazi fénykora a 80-as években volt. Hiszen akkor a megye legnagyobb klubja, a Bakony Vegyész TC több élvonalbeli szakosztállyal is büszkélkedhetett. Volt első osztályú női és férfi kézilabda-, kosárlabda-, teke-, röplabda- és asztaliteniszcsapata. Eredményesek voltak az atléták és az évtized végére – igaz, már más néven – a futballcsapat is történelmet írt azzal, hogy a megyében első egyesületként jutott a sportág legmagasabb osztályába.

A rendszerváltozás azonban alaposan megtizedelte ezeket a sikereket. Olyannyira, hogy az addig remeklő csapatok támogatás híján elsorvadtak, alacsonyabb osztályokba sorolódtak vagy megszűntek.

Voltak klubok, amelyek az előre menekülés útját választották. Ennek volt egyik első zászlóshajója a VÁÉV Építők SE férfi kézilabdacsapata, amely a Bramac vállalat támogatásával tudott megmenekülni a megszűnéstől. A piac világa felé nyitva, fényévnyi előnyhöz jutott hazai riválisaival szemben és felzárkózott az európai elithez.

A szembetűnő változásnak Hajnal Csaba volt a megteremtője, aki a névadók mellé több mint száz támogató céget csatlakoztatott a klub mellé állítva. Elévülhetetlen érdemei voltak ebben a kategóriában az idők, a változások szelét gyorsan megérző Kun Lászlónak is, aki  VEDAC néven mentette meg a veszprémi atlétikát, hasonló üzleti szempontok alapján. Különösen a dobó szakága jelent üde színfoltot a magyar sportpalettán azóta is. Kiss Balázs Veszprém egyetlen olimpiai bajnoka. Tudja Julianna és Orbán Éva szintén ötkarikás játékok résztvevője volt, ahogy több futóversenyző is.

A tornasport is adott olimpikont Bartalfi Krisztina személyében. Ahogy női kézilabdában is. A Tóth-Harsányi nővérek, Borbála és Katalin bronzéremmel tértek haza. A taekwondo versenyzői pedig világ- és Európa-bajnoki aranyérmekkel gazdagították a város hírnevét. 

Az azóta eltelt 33 év alatt teljesen átalakult Veszprém sportja. Apró „szigetekre”, klubokra szakadt a mezőny. Bár az önkormányzatnak nem kötelező feladata a sport anyagi támogatása, választási ciklusokon átívelően mindig jutott közpénz egyesületi, klubtámogatásokra. Léteznek kiemelt sportágak, amelyekkel többéves megállapodást köt a város, így garanciát vállal arra, hogy a költségvetésből erejéhez mérten segíti szinten tartani a város hírnevét öregbítő, eredményeket szállító klubokat, egyéniben sikereket elérőket, olimpiai résztvevőket.

Mint például a nyílt vízi úszó, olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot vagy a sífutó Kónya Ádámot. Veszprémnek Montrealtól (1976) Tokióig (2021) 38 olimpikonja vett részt a világ legnézettebb sporteseményén. Ezt foglalja össze az Ötkarikás emlékek című kiadvány. Ritterné Lengyel Erzsébet pedig világbajnok kézilabdázóként (Dortmund, 1965) él Veszprémben.

A város polgármestere, Porga Gyula valamennyi, sporttal kapcsolatos eseményen megemlíti, hogy a veszprémi sportolók nagyságrendekkel jobban teljesítenek, mint ahogy a körülményeik ezt lehetővé teszik.

Kétségtelen tény, hogy a sportinfrastruktúra területén Veszprém az egyik legelmaradottabb megyeszékhelynek számított az országban. De már itt is történtek jelentős, szembetűnő, örvendetes változások, amely igazából a Veszprém Aréna átadásával kezdődött. Miután a magyar mightytips.hu teljesen liberalizált, a hazai játékos nyugodt szívvel válogathat a külföldi oldalak között is.

Azóta a királynék városában megépült a jégcsarnok, a sportuszoda, amely az olimpikon úszók otthona. A tornasport gyakorlóterme szintén a fejlesztések egyik gyöngyszeme.

Felújítás alatt van a stadionban az atlétikai futópálya. Itt tartja edzéseit a város másik atlétikai klubja, a Sportolj Velünk SE.  Futói közül Bartha-Kéri Bianka és Szögi István Dániel is résztvevője volt a legutolsó ötkarikás játékoknak. De megújult a dobóközpont is. Átadás előtt van a műfüves futballpálya és körvonalazódik egy stadion lehetséges megépítése is a város szélén. Ezek többsége pályázatokon nyert milliókból és önkormányzati pénzekből valósul meg.

De ne feledkezzünk meg a szabadidő- és tömegsport nyújtotta lehetőségekről sem. Hiszen ezzel kapcsolatban is történtek fejlesztések. A futóknak, gördeszkásoknak, kerékpárosoknak, úszóknak, falmászóknak, a küzdősportokat kedvelőknek és a teniszezőknek is van életterük a mozgásra, az egészségesebb életmód gyakorlására. Akik innen továbblépve, akár egyesületbe lépve tanulhatják tovább kedvenc, választott sportágukat.

Összegezve: Veszprém sportélete sokrétű, színes, gazdag, változatos, fejlődőképes. Több sportágban országosan és nemzetközi szinten is jegyzett, elismert versenyzőkkel.

(X)

Fotó: szallas.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago