Közélet

ÓKOVÁCS – Fölszállt a fehér füst

Továbbra is a „mi kutyánk kölyke” vezetheti az Operaházat. A veszprémi származására büszke Ókovács Szilveszter győzelme cáfolat: 12 év után mégsem kell mindenkinek mennie. Az operaházi pályázatosdi cirkusznak bizonyult. Sok hűhó volt semmiért.

Anno a választások előtt pár nappal Ókovács megjegyzésére, miszerint 12 év után mindenkinek mennie kell, fél év múltán rácáfolt a miniszer. Fölszállt a fehér füst. Ismét az egykori magánénekest nevezte ki az Operaház élére. Döntését a közösségi oldalán jelentette be. Csák János kulturális és innovációs miniszternek bőven volt merítési lehetősége, tizenketten vágytak a főigazgatói székbe. Köztük három karmester, világhírű operaénekesek és menedzserek. Az ügy érdekessége, hogy a javaslattevő bírálóbizottság tagjai a legtöbb szavazatot nem a megbízott főigazgatóra adták.

A felújított Operaház. Fotó: Zoboki Építésziroda/Hlinka Zsolt

Ellenáll minden „prolizmusnak”

A veszprémi Fidesz-csoport egykori alapítója igényes és a gazdaságos működtetést szem előtt tartó személy, aki olyannyira a bevételre összpontosít, hogy ellenáll minden „prolizmusnak”. Azt hirdeti, akinek csak a karzatra futja jegyre, az ugyan nézheti az előadást, de nem gyönyörködhet a főlépcsőházban, nem használhatja az onnan megközelíthető toaletteket, de még az első emeleti büfét sem. Magát a kérdést is „prolizmusnak” minősítette Ókovács. Felelőtlen, aki erre az elképesztő pimaszságra még csak gondolni is mer, mert ugyan mi lenne, ha a szünetben mindenféle jegyek gazdái egyszerre indulnának a mosdókba az emeletekről és a földszintről? Ha a büfében hosszan állnának a sorok? Azt elképzelni is hátborzongató, mekkora tömeg nézné a teraszról az Andrássy úti palotasort! Ők csak használják szépen a 2900 forinthoz passzoló harmadik emeletet! Különben is, a felújítás során nekik nyitották ki a szoborpárkányt, jussanak levegőhöz ők is. „Ha a főlépcsőn egyszerre fotózkodik ezer ember, akkor megáll az élet, nem lehet visszaterelni a nézőket az előadásra, ráadásul újra jegyeket kell ellenőrizni, ettől megcsúszik az este, zenekar/énekkar/balettkar/műszak túlórába szalad, elmennek a buszok, nyúlik az előadás, mint a rétestészta, a harmadikra késve visszacaplatók egész sorokat állítanak fel, a páholyokba beszökdösött nézőket viták árán kell kiszedni onnan. Isten őrizz ettől a káosztól!” – nyilatkozta.

Tapasztalataink azt mutatják, a Vígszínházban képesek ezt estéről estére megoldani 1102 férőhellyel. A New York-i operaházban minden este 4000 néző igazodik el „káosztól mentesen”.

Az újból kinevezett főigazgató Kovács Kálmán Szilveszterként 1969-ben született Veszprémben. Szülei válása után toldotta meg a nevét, így lett Ókovács, miután apjától teljesen elszakadt. Az ő halála után elhagyta a Kálmán keresztnevet. A Lovassyban érettségizett. Járt a győri, majd a budapesti zenei főiskolára. Játszik trombitán, harsonán, basszusgitáron. Lírai bariton. Ügyvezető volt az Erkel Színházban, igazgatta a HírTV-t, majd a Duna Televíziót. 2011-től volt az Operaház kormánybiztosa, 2013-tól a főigazgatója. 2022-ben újra megpályázta az állást, azonban a forduló eredménytelenül zárult.

A vezető képen Ókovács Szilveszter. Fotó: Neményi Márton/Népszava

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago