Közérzet / Életmód · 2019.10.30.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Veszprém megye felkészült az influenzaszezonra

Megérkeztek a Veszprém megyei háziorvosokhoz a térítésmentesen felhasználható, influenza elleni oltóanyagok. Ezzel egy időben újra megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat 47 megyei orvos részvételével.

A 46 ezer vakcina kiszállítását idén is a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálta. A kormány országos szinten 1,3 millió adag oltóanyagot készíttetett azok számára, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. A térítésmentes védőoltások célja az is, hogy tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, kiemelten az idősek körében.

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre változatlan (3 éven felüliekre vonatkozik):

  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül,

  • egészségügyi dolgozók,

  • ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói,

  • baromfi-feldolgozókban, vágóhidakon dolgozók,

  • sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozók.

Az oltást érdemes még a járvány terjedésének kezdete előtt beadatni, hiszen a védettség kialakulásához körülbelül 14 nap szükséges.

Mától Veszprém megyében is újra működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt influenza figyelőszolgálat, 47 orvos részvételével.

Veszprém Megyei Kormányhivatal

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!