Közérzet · 2019.10.31.

A HANG – Gyermekeink, unokáink jövője a tét!

Idén áprilisban jelentek meg a médiában az első hírek az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szint megállapítására irányuló és eddig a pedagógiai szakszolgálatok jogkörébe tartozó szakértői vizsgálatok protokolljának átalakításáról, s a köznevelési törvény módosítását a Magyar Országgyűlés július 12-én szavazta meg.

Azóta eltelt több mint három hónap, és még mindig semmit sem lehet tudni a jövőbeni vizsgálatok pontos menetéről. Ez az információhiány mind az érintett szülőket, mind az eddig ezzel foglalkozó szakembereket bizonytalanságban tartja, és ellehetetleníti a szakmai tervezést, munkaszervezést, ezzel veszélyeztetve az érintett gyermekek megfelelő felmérését. Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk például, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérelik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e.


A mai napig 755(!) pszichológus csatlakozott hivatalosan is ahhoz a nyílt levélhez, amelyet Kásler Miklós miniszter és Bódis József államtitkár uraknak tervez kézbesíteni a petíciót indító két pszichológus. Most ön is segíthet nekik abban, hogy megmutassák az ügy mögötti társadalmi támogatottságot! Nem mindegy, hányan állunk ki mellette!

A nyílt levelet itt lehet aláírni.

Ha egy kormány és annak felelős döntéshozói valóban családbarátként tekintenek magukra, akkor nem hozhatják ilyen méltánytalan helyzetbe a gyermekeket, az őket nevelő szülőket s a velük foglalkozó szakembereket! Az iskolaérettség egy komplex jelleggel bíró viszonyfogalom. Nem látjuk, nem tudjuk, hogyan tud majd a még meg nem nevezett bizottság képet formálni olyan kritériumokról, mint a kudarctűrés, szociabilitás, pszichés-szociális érettség vagy kiegyensúlyozottság.

A kezdeményezéshez olyan neves szervezetek csatlakoztak már, mint a Szülői Hang, a Taní-tani Online, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, az Oktatói Hálózat vagy a Gyerekesély Közhasznú Egyesület. Csatlakozzon hozzájuk ön is, mutassuk meg a döntéshozóknak, hogy ez az eljárás fenntarthatatlan, védhetetlen és méltánytalan gyermekeinkre, a jövő generáció esélyeire nézve.

Ennyi szakember ilyen nagy számban régen csatlakozott egy kezdeményezéshez, fontos, hogy őket is támogassuk annak érdekében, hogy célt érjenek, célt érjünk velük együtt közösen!

aHang


[fbcomments]