Közérzet · 2021.01.11.

REGISZTRÁCIÓ – Miért bonyolult, ami egyszerű is lehetne?

A koronavírus sajtóközpont a HVG kérdésére megerősítette azt a korábbi lapértesülést, hogy az előzetes regisztráció valóban feltétele a védőoltás beadásának – adja hírül a hang.hu.

Kelemen Erzsébet helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos ezt azzal indokolta egy hivatalos levélben, hogy „az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes”.


A hírrel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Regisztrálni levélben vagy online lehet. Előbbire csak a nyugdíjasoknak van lehetőségük, ők ugyanis postai úton megkapták az ehhez szükséges nyomtatványt, amit a mellékelt válaszborítékban kell visszaküldeniük. Feltéve, hogy képesek elbotorkálni egy postaládáig. Az online regisztráció ezzel szemben bárki számára nyitott, akinek van számítógépe – vagy legalább számítógépes hozzáférése – és saját e-mail címe. Eszünkbe jut róla a vicc: és a belgák hova álljanak?

Hogyan jelentse be oltási igényét az a sok százezer nem nyugdíjas magyar állampolgár, aki nem rendelkezik számítógéppel? Hogyan regisztráljanak azok, akik nem értenek az ilyesmihez, vagy bármi oknál fogva nincsenek a szükséges képességek birtokában? Mit tegyenek, akik nem használnak semmilyen levelezőprogramot, így e-mail címük sincs?

Ők saját hibájukon kívül mind kimaradnak az oltási programból? Egyelőre úgy néz ki, hogy igen.

Adódna ugyan egy logikus megoldás: segít majd a gyerek, a szomszéd gyereke, a szociális munkás vagy bárki jótét lélek. De ez sem egyszerű. Egy e-mail címről csak egy regisztrációt engedélyez a vakcinainfo webfelülete, tehát aki saját magán kívül Rózsi nénit is szeretné felíratni a listára, annak először létre kell hoznia egy e-mail címet Rózsi néninek.

Aki ezt így kitalálta, nem tudni, hol élt mostanáig. Olyan családban biztosan nem, ahol a számítógépet a felnőtt gyerek kedvéért vették meg nagy nehezen, apa-anya (még a nyugdíjon innen) meg se próbálja megtanulni, hogy mire való. És vajon mivel tudná megmagyarázni az egy e-mail cím, egy regisztráció észszerűtlen ötletét? Az online jelentkezéshez nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot kell megadni, ezek egzaktul megkülönböztetik az igénylőket akkor is, ha ugyanarról az elektronikus címről fut be a regisztráció.

A szakember azt mondja, a regisztrációra azért van szükség, hogy tudni lehessen, mennyi oltóanyagot kell beszerezniük. Csakhogy a rendszer hibái miatt pont ez nem fog kiderülni, és emiatt sokan maradnak majd beoltatlanul.


[fbcomments]