Covid · 2021.10.15.

COVID-tesztelés – tiltakoznak a háziorvosok

Müller Cecíliának és az Operatív Törzsnek megint sikerült egy teljességgel logikátlan intézkedéssel zavart okozni az amúgy is ezer sebből vérző hazai járványkezelés rendszerében. A legújabb ötlet az, hogy a COVID-tesztelés feladatát és terhét – legalábbis részben – rátolják a háziorvosokra. Az érintettek petícióban tiltakoznak.

Néhány médiumban úgy jelent meg a hír, hogy a jövő héttől minden(!) légúti panasszal jelentkezőnél COVID-gyorstesztet kell végezniük a háziorvosoknak. Ez így nem igaz, de a fele is elég ahhoz, hogy megkérdőjelezze az operatív testület szakmai hozzáértését.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és dr. György István, a Miniszterelnökség államtitkára két nappal ezelőtt levelet írt az alapellátás szolgáltatói részére, amiben ez áll: „ A háziorvosok, házi gyermekorvosok a területükhöz tartozó, COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el.” Tehát nem minden légúti panaszosnál, csak COVID-gyanú esetén, de azt így, felszólító módban. A COVID-tesztelés eredményét dokumentálniuk, és pozitivitás esetén a fertőző betegségek bejelentő rendszerében rögzíteniük kell. A levél szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladata marad a jövőben is a fekvő vagy mozgáskorlátozott betegek otthoni tesztelése, illetve a kijelölt tesztpontjaik is működni fognak, ahol orvosi megrendelésre, időpontfoglalással lehet teszteltetni. A levél végén megnyugtatásul az áll, hogy a teszteket és a plexi arcvédőt (így, egyes számban) az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosítja.

Az orvosok petíciójukban felhívják a figyelmet, hogy a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek térben és időben történő elkülönítésére. Elmondják, hogy a biztonságos mintavételhez, a COVID-tesztelés előírt szabályainak betartásához egy plexi arcvédő önmagában nem elég. Komplett védőruházat felvételére lenne szükség, amihez sem a tárgyi, sem a helyi feltételek nem adottak. A szabályos beöltözésre és kivetkőzésre a párhuzamosan zajló normál betegellátás és oltások beadása közben idő sincs. A váróban, rendelőben keverednének a potenciálisan fertőző betegek és az egyéb panaszosok, valamint az influenza elleni védőoltásra érkezők, akiknek a száma várhatóan növekedni fog. Azt javasolják, hogy a fertőzés terjedésének esélyét növelő utasítás helyett ismét vezessék be a kötelező maszkhasználatot zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön, ezzel ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne, nem csak a COVID-vírus, hanem az egyéb vírusok terjedését is.

Telefonon felhívtunk egy házi gyermekorvost, aki abszurdnak nevezte a rendelkezést és már a tiltakozó petíciót is aláírta. Ez teljesen ellehetetlenítené a betegellátást – mondta –, különösen, ha a COVID-tesztelés pozitív eredményt ad, hiszen akkor a rendelőt be kellene csukniuk, mindenkit hazaküldeni és elvégezni a teljes fertőtlenítést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a negatív teszt önmagában nem bizonyít semmit, ezzel a pácienst a jelenlegi eljárási rend értelmében mindenképpen tovább kell küldeniük PCR-tesztre. A gyermekek körében sokféle légúti megbetegedés terjed az őszi időszakban. Ő mindenkire gyanúsként tekint, de bízik az orvosi rutinjában, hogy ezeket alapos vizsgálattal, kikérdezéssel ki tudja szűrni. A megoldás azonban szerinte sem az, hogy a háziorvosok terheit tovább növeljék. A járványügyi előírásoknak megfelelő mintavételi pontokat kellene telepíteni minden nagyobb városban, a kisebb településekre pedig heti két-három napon mobil mintavevő egységet küldeni.

fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Kép forrása: MTI/MTVA

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!