Kultúra · 2019.09.13.

PÁPA – Megnyílik a Vasútgaléria

A MÁV ZRT. Szombathely Területi vagyongazdálkodás és Pápa Vasútállomás tisztelettel meghívják az érdeklődőket az A.Tóth Sándor, képzőművész Tanítványai és szellemi köre nemzetközi kontextusban címmel létrehozott Vasútgaléria átadására.

A kiállítás szeptember 14-én, szombaton délután 4 órakor nyílik meg a pápai vasútállomás váróteremében. A vendégeket Csonka László állomásfőnök köszönti, a kiállítást Dohnál Szonja a Művészetek Háza Veszprém művészettörténésze nyitja meg. A kiállítás kurátora a Pro Meritis-díjas Ézsiás István szobrászművész.

A galéria alapító művésze Ézsiás István szobrászművész, aki pápai vasutasból lett képzőművész. Ézsiás már fiatal korában meglátta a vasúti sínekben a geometriát, s ezt az élményét az ábrázoló geometria órán mesterétől, A. Tóth Sándortól hallottak megerősítették. Akkori vasúti szénrajzaival a Jankovich Lajos Kulturális szemlén díjat kapott. Az abban az időben még meglévő acélszerkezetű vasúti átjárókról festette konstruktivista képeit. Ezekből több példány is van az Amerikába távozott Kóré Pál textilkereskedő gyűjteményében, aki a fiatal művész első gyűjtője volt Pápán.

A modern művészetben számos világhírű művészt ihlettek a vasúti élmények. Például Nicolas Schöffer vasúti villamosmérnökből lett művész. Alexander Calder amerikai, Tinguelly francia, vagy az A.Tóth korabeli Fernand Legert is említhetjük, akiket a vasúti látvány megihletett. Ide sorolhatjuk még a magyar származású Amerigo Totnak a római Termini pályaudvar homlokzatán lévő acélreliefjét és a magyar művészetben többek között Barta László vasútfestményeit, Derkovits Gyula vasutas-képeit, Csiky Tibor vasútfotóit, objektjeit, valamint Kandó Kálmán rajzait, mozdonyterveit is.

Az első vasútgalériát Olaszliszka–Tolcsva vasútállomáson, a másodikat Tokaj vasútállomáson, s a harmadikat most Pápa vasútállomáson alapította meg Ézsiás. Célja a vasútállomás várótermében magasabb esztétikai értékű szolgáltatás, kiemelt turisztikai attrakció, nemzetközi kiállítás megvalósítása.

A Vasútgalériában látható művek alkotói: A.Tóth Sándor ( Rimaszombat-Pápa) Luis Arnal (Párizs) Saverio Cecere (Nápoly) Ézsiás István (Vinár, Pápa, Veszprém, Győr, Budapest, Olaszliszka) Galgóczy György (Győr) Ingo Glass (Temesvár, München) Alex Goncharenko (Moszkva) Hegyeshalmi László (Veszprém) Hencze Tamás (Pápa, Budapest) Octavio Herrera (Párizs) Jarmeczky István (Pécs) Khell Zoltán (Pápa) Énea Mancino (Milánó) Renato Milo (Nápoly) Noll Béla (Pápa) Antonio Perrottelli (Nápoly) Ines Silva (Caracas) Ughy István (Pápa) Francesco Varlotta (Róma) Victor Vasarely (Párizs) Zsuppán István (Pápa).

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!