Közérzet · 2019.07.25.

PANNON EGYETEM – Új, környezetbarát víztisztító technológia

Az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat képes eltávolítani a Pannon Egyetem és az újdelhi TERI új, környezetbarát technológiája.

A Pannon Egyetem és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute) 2016. július 1. és 2019. június 30. között egy magyar-indiai együttműködési pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28,7 millió forint támogatási összegből.


A projekt célja olyan membrán bioreaktoros művelet kidolgozása volt, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben (10-4 – 10 µg/l) jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat, mely vegyületek hosszú bomlási idővel jellemezhetőek és bizonyítottan egészségügyi, illetve ökológiai kockázatot jelentenek.

A kutatások a fenolos csoportot tartalmazó hatóanyagok – amoxicilin, ösztradiol, diklofenák, ibuprofen, ciprofloxacin és karbamazepin – enzimkatalitikus lebontásának vizsgálatára irányultak. Az említett mikroszennyezők ártalmatlanítása érdekében különböző enzimek rögzítése történt nanorészecskékhez, valamint különféle módon membránokhoz. A rögzítési kísérletek célja az enzimek stabilitásának, továbbá elválaszthatóságának és újrahasznosíthatóságának növelése volt az ipari alkalmazhatóság érdekében. A létrehozott nanorészecskék az enzim élettartamát jelentősen meghosszabbították, a membránon való rögzítés pedig a folyamatos használatot tették lehetővé. A kiválasztott membránok tulajdonságainak köszönhetően nem szükséges nagy nyomáskülönbséget tartani, szemben a nanoszűrés során használatossal. A projekt eredményeként létrehoztak egy ígéretes környezetbarát technológiát, mely enzimek alkalmazásával képes a mikroszennyezőket eltávolítani, és ezáltal hozzájárulhat természetes vizeink jó állapotának megőrzéséhez.

A projekt megvalósításában a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, valamint a Környezetmérnöki Intézet munkatársai vettek részt. Az eredményeket több nemzetközi és hazai konferencián, valamint tudományos publikáció formájában mutatták be.


[fbcomments]