Kultúra · 2018.05.26.

OPERAHÁZ – CD-box és operaturné vidéken

A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera200 című kiadvány, és hirdeti meg 2018/19-es, Puccini Itáliája-évadában a budapesti dalszínház Operát az operából! elnevezésű turnéját.

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera.


A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről–időre történő elővételére.

A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. Így lett a CD-box átadásának helyszíne Veszprém megyében a Eötvös Károly Megyei Könyvtár, ahol Porga Gyula polgármester vette át jelképesen a Magyar Opera200 kiadványt.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget kínál arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. Az Operát az operából! egy négyelőadásos bérletrendszere, amely a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel partnerségben 10 megyeszékhelyre, köztük Veszprémbe is elhozza a Puccini Itáliája-évad esszenciáját.

A Petőfi Színházba tervezett előadás-sorozat október 6-án egy szimfonikus esttel indul, ahol Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, a Magyar Állami Operaház zenekara Rossini Selyemlétra című operájának nyitányát, Richard Strauss Duet-concertinóját és Mozart Esz-dúr szimfóniáját adja elő Kocsár Balázs vezényletével.

November 18-án a Klasszikus és modern elnevezésű balett-esttel folytatódik a sorozat, amelyen a Magyar Nemzeti Balett ad ízelítőt sokoldalú repertoárjából. A neves kortárs holland koreográfus, Hans van Manen három könnyen befogadható, hol elgondolkodtató, hol szellemes darabja mellett (Trois Gnossinnes, 5 tangó, Black Cake) négy klasszikus balett – A hattyúk tava, Don Quijote, Spartacus és A kalóz – egy-egy látványos pas de deux-je, illetve pas de trois-ja került a programba. A műsorban a balett kiváló táncosait, Balaban Cristinát, Balázsi Gergő Ármint, Kim Minjungot, Kekalo Iuriit, Lagunov Ievgent, Leblanc Gergelyt, Majoros Balázst, Melnik Tatianát, Rónai András Józsefet, Sarkissova Karinát és Timofeev Dmitryt láthatja a veszprémi közönség.

2019. január 16-án Puccini legmegrázóbb szerelmi operáinak egyike, a Tosca csendül fel koncertszerű változatban. Az idegen elnyomástól szenvedő Rómában egy festő és egy operadíva szerelmébe is beleszól a hatalom. A népszerű mű főbb szerepeit a turné során Rost Andrea, Kiss B. Atilla és Kálmándy Mihály keltik életre.

Végezetül a sorozat zárásaként 2019. február 21-én a Puccini Itáliája-operagála a Magyar Állami Operaház tematikus évadának repertoárjából válogat, itt az intézmény kiváló szólistái Puccini népszerű művei mellett Mascagni, Ponchielli, Giordano, Cilea és Leoncavallo operáiból adnak elő részleteket. Az Opera Zenekart Szennai Kálmán dirigálja.

A Filharmónia Magyarország a 2018/19-es Filharmónia Hangvilla bérletében kínálja a MÁV Szimfonikus Zenekar 2019. május 13-i hangversenyét is. Az együttest a koncerten Kobayashi Ken-Ichiro vezényli.

Az előadásokra a jegyek és bérletek válthatók a Hangvilla, valamint a Veszprémi Petőfi Színház jegypénztárában személyesen, továbbá a www.jegymester.hu és a www.opera.hu weboldalon.

Turnéját az opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is megismétli.


[fbcomments]