Kultúra · 2019.05.07.

OLVASÓLÁMPA – Bogdán Lászlóval Tömöry Péter beszélget

Bogdán László József Attila-díjas, Sepsiszentgyörgyön élő íróval Tömöry Péter író-költő beszélget május 9-én, csütörtökön 20 órától a Dubniczay-palotában (Vár u. 29.).

A késői időpont oka, hogy ezen a napon 18 órakor alakul meg az Utas és holdvilág antikváriumban a Veszprémi Szépíró-kör (a Szépírók Társasága városi csoportja).


Bogdán László középiskolai tanulmányait a Székely Mikó Kollégiumban végezte, 1966-ban érettségizett. Segédraktárnok, állategészségügyi munkás, keramikus, nevelő, művelődési aktivista, 1969-től a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör belső munkatársa volt. Első verse az Ifjúmunkásban jelent meg, rendszeresen közölt verseket, novellákat, kritikai írásokat, műfordításokat és publicisztikát az Utunkban, Igaz Szóban, heti- és napilapokban. Szerepelt a Kapuállító című antológiában (1971). 1987-től A Hét című bukaresti hetilapot szerkesztette.

Az 1990-es években a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilapba politikai, kulturális és művelődéspolitikai cikkeket írt. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) az 1995. évre nívódíjjal jutalmazta Bogdán László publicisztikai tevékenységét.

Pályája során számos irodalmi kapcsolatot alakított ki erdélyi és anyaországi szerkesztőségekkel, irodalomtörténészekkel, szerkesztőkkel, írókkal és költőkkel, valamint irodalmárokkal. Erdélyben közeli barátságot kötött Sylvester Lajossal, Farkas Árpáddal és többek között a napjainkban Veszprémben élő Tömöry Péterrel.

Minden számottevő magyar irodalmi lapban publikál. Veszprém büszke arra, hogy erdélyi testvérvárosunk jeles írójától a városunkban megjelenő, de országos terjesztésű Vár Ucca Műhely is szerzői között tarthatja számon. Legutóbb a legutóbbi Vár Ucca Műhely – 2018/4 (62.) számában Hosszú morajlások című regényének részletét közölték.

Bogdán Lászlónak eddig 42 kötete jelent meg.


[fbcomments]