Közérzet · 2021.02.12.

OLTÁSI BIZONYÍTVÁNY – Magyarország bevezeti, az unió nem szeretné, ha kirekesztő és diszkriminatív lenne

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón bejelentette: bevezeti a kormány a védettséget igazoló okmányt. Az Európa Tanács szerint semmilyen formában nem korlátozhatóak a be nem oltott emberek jogai.

A védettséget igazoló okmánynak nem lesz érvényességi ideje, a második oltás beadásának dátumát tartalmazza majd – tudósít az infostart.hu. Szintén védettséget élvező okmányt kap, aki átesett a betegségen. A kórházból történt elbocsátás napja vagy a pozitív teszt utáni negatív teszt lesz, illetve ha valakinek csak egy pozitív tesztje volt, ott ezt követően a 10. nap az érvényesség kezdete. Van még egy lehetőség a védettséget igazoló okmányhoz: aki vérvizsgálaton vesz részt hivatalosan bejegyzett laborban, és van antitestjük, kérhet okmányt.


Az Európa Tanács azt tanácsolja, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok, akik nem oltatják be magukat utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra. Erről a hu.endoftimenews.com ír.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a múlt heti állásfoglalása azt tanácsolja a kormányoknak, a „tagállamoknak és az Európai Uniónak”, hogy bátorítsák az embereket az oltások minél nagyobb mértékű felvételére, ugyanakkor nagyon világosan kimondja, hogy a kötelező oltások nem engedélyezettek.

A 7.3.1. szakasz így szól: „a kormányok gondoskodjanak arról, hogy az állampolgárok tájékoztatást kapjanak arról, hogy az oltás NEM kötelező, és hogy senkit sem politikai, társadalmi vagy egyéb módon nem kényszerítenek arra, hogy beoltassák magukat, ha ők maguk nem akarják ezt megtenni.”

Ezenkívül az állásfoglalás kimondja, hogy védelmet kell biztosítani azoknak, akik nem akarják magukat beoltatni, hogy ne kapjanak semmilyen büntetést és ne érhesse őket semmilyen hátrányos megkülönböztetés.

A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy teljes és megfelelő információkat kell szolgáltatni, tájékoztatva a potenciális felhasználókat a vakcina esetleges mellékhatásairól.

Azt is kimondja, hogy a kormányoknak „átlátható információkat kell közzétenniük az oltások biztonságosságáról és lehetséges mellékhatásairól, a közösségi média platformjaival együttműködve és szabályozva a téves információk terjedésének megakadályozása érdekében”.

A kötelező oltások kérdése mellett az állásfoglalás az oltási bizonyítványok kérdésével is foglalkozik. Megállapítja, hogy az ilyen tanúsítványokat csak a vakcinák hatékonyságának, a lehetséges mellékhatások és a nemkívánatos események figyelemmel kísérésére lehet felhasználni.

Az oltási bizonyítványokat nem szabad »oltási útlevélként« használni (a határokon, a repülésnél, vagy a szolgáltatásokhoz való hozzáféréseknél). Az ilyen felhasználás adatvédelmi aggályokat vet fel, és figyelembe véve az oltások korlátozott rendelkezésre állását, fenntarthatja és megerősítheti a kirekesztő és diszkriminatív gyakorlatokat.”

 


[fbcomments]