Közérzet · 2018.06.04.

NYOMTASSTEIS – Évről évre nehezebb gyereknek lenni Magyarországon

Május 27-én, vasárnap megünnepeltük a gyereknapot. A többségnek volt lufi, fagylalt és gumicukor, ami talán egy napra feledtette a gondokat, amiből sajnos van bőségesen…

Évről évre nehezebb gyereknek lenni Magyarországon – mondja Gyurkó Szilvia, a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány létrehozója.


Komoly probléma a gyerekszegénység, illetve a gyerekeket nevelő családok szegénysége, a gyerekbántalmazás, hogy sok gyerek családon kívül nevelkedik, még mindig megkülönböztetik a fogyatékosokat.

A gyerekszegénység mértékéről nehéz pontos számokat kapni, mert a statisztikával is bűvészkednek. Ha például 2500 forinttal emelkedik egy család havi bevétele, kikerülhet a súlyosan hátrányos helyzetű kategóriából, miközben a helyzete valójában nem javul – figyelmeztet Gyurkó Szilvia.

nyomtassteis-45szam-1

nyomtassteis-45szam-2

Egészen elképesztő, hogy a fideszes parlamenti többség képes az alaptörvényt (alkotmányt) módosítani azért, hogy például az otthonaikat elveszítő devizahitelesek ne tüntethessenek a politikusok házai előtt. Még ott se kelljen szembesülniük azzal, hogy milyen sok ember van kilátástalan élethelyzetben.

A legfrissebb statisztikák szerint ismét emelkedett az átlagkereset, márciusban már 331 500 forint volt. Ez jó. Ám az ország többsége még akkor is hitetlenkedve hallja ezeket a számokat, ha tudja, hogy ennek a nettója csak 210 300 forint. És jól érzi, mert a dolgozók döntő többsége ezeket a számokat meg sem közelíti.

Az utóbbi hetekben Orbán Viktor arról kezdett beszélni, hogy kereszténydemokrata társadalmat épít. Bár ez jól hangzik, a hozzáértők kétkedve fogadják ennek az újabb politikai fordulatnak az őszinteségét.

Ezekről a témákról ír bővebben a Nyomtass te is! legújabb száma, amely innen letölthető.


[fbcomments]