Közérzet · 2020.03.19.

NYOMTASSTEIS – Aki csak tud, maradjon otthon!

Ebben a mondatban foglalható össze a jelenlegi helyzetben, hogy mi a legfontosabb tennivaló. Ugyanis csak a személyes kapcsolatok radikális csökkentésével lassíthatjuk le a vírus terjedését. Erre pedig azért van szükség, mert a kórházak csak akkor tudják majd ellátni a legsúlyosabb eseteket, ha nem egy időben zúdulnak rájuk tízezrével a betegek.

A Nyomtass te is! legfrissebb számában hasznos tanácsokat is olvashatunk a veszélyhelyzet idejére.


Senkinél nem kapcsolják ki a gázt és az áramot

A NKM Nemzeti Közművek felfüggeszti a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén a koronavírus miatt kialakult helyzetben. Az intézkedés visszavonásig marad érvényben – közölte a szolgáltató az MTI-vel. A kikapcsolás felfüggesztése a 60 napon túli számlatartozást felhalmozó lakossági ügyfeleket is érinti, de nem vonatkozik azokra, akik már ki vannak kapcsolva.

Jogi ügyekben forduljon a TASZ-hoz!

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet telefonos és e-mailes jogsegélyszolgálatot üzemeltet, ahol a koronavírus elleni védekezés során felmerült minden jogi kérdésre választ adnak. Ilyen kidolgozott válaszok már a honlapjukon is olvashatók, mint például: Ha nincs, aki gondoskodjon a gyerekemről/családtagomról, mi fog velük történni? Meglátogathatom-e a gyerekemet, ha karanténba kerül? Köteles elfogadni a munkáltató, ha a karantén miatt nem tudok dolgozni? Ha otthoni karanténban vagyok, akkor hogyan vásárolok?

Ingyenes tankönyvek a neten

Jól jöhet az iskolás gyerekeknek, hogy a Mozaik Kiadó ingyen elérhetővé teszi minden tankönyvét az interneten. Itt kell regisztrálni.

Hatalmas összegeket csoportosít át az Európai Unió a tagállamok részére a közös költségvetésből

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 2014– 2020-as uniós fejlesztési ciklusból még fel nem használt 29 milliárd eurónyi kohéziós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre lehet költeni, sőt, nem kell visszafizetni a közös kasszába további 8 milliárd eurót a tagállamoknak, ami júniusig lett volna esedékes. A pénzből az egyes országok megerősíthetik saját egészségügyi rendszerüket, segíthetnek a bajba jutott cégeknek és munkavállalóknak.

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A Nyomtass te is! legújabb száma innen letölthető.

 


[fbcomments]