Életmód · 2018.05.14.

NATÚRA – Séta a Püspökkertben és környékén

Tudja, mi a különbség a kocsányos és a kocsánytalan tölgy között, hány évesek a veszprémi mamutfenyők, mit keresnek a denevérek a lakótelepeken, odút vagy fészket épít a mókus?

A NaTúra tematikus sétájának célja ezúttal a Püspökkert. A túra rajtja május 19-én, szombaton 14 órakor a Csermák Antal utca 13. (a Gusto 13 Étteremnél).


Veszprém lakótelepi és belvárosi flóráját és faunáját fedezik fel együtt az Egyetemvárostól a Színházkertig. Az egykori Belső- és Külső-Püspökkerten végigsétálva felelevenítik az ötletgazda Padányi Bíró Márton veszprémi püspök korabeli elképzeléseit és összevetik azokat a jelenkor látványvilágával. E fontos összefüggő zöldterületnek is köszönhető, hogy városunkban a beton és a növények harca még közel döntetlenre áll: gyönyörű mamutfenyő, atlaszcédrus, páfrányfenyő, juhar, tiszafa, törökmogyoró, vadgesztenye, mahónia, fekete- és jegenyefenyő egyedek szabnak határt az aszfaltdzsungelnek.

S bár a Püspökkert már eddig is óriási változásokon ment keresztül, a folyamat nem áll meg, hiszen a terület képét a legújabb átépítési tervek még tovább formálják. A dendrológiai ihletésű időutazással egyaránt kedveskednek az élővilág szerelmeseinek és a helytörténet iránt rajongó közönségnek.

Raffai Csilla túravezető vendége ezúttal Rajnai Virág természetvédelmi mérnök.

Útvonal: Csermák Antal utca–Hóvirág utca–Erzsébet sétány–Kálvária-domb–Színházkert. Az útvonal hossza két kilométer, a séta időtartama két óra. A részvételi díj 1800 forint, gyermeknek hatéves korig ingyenes, 7–14 éves kor között 1000 forint (a helyszínen fizetendő). Jelentkezés az info@turajo.hu e-mail címen.


[fbcomments]