Kultúra · 2018.05.15.

JUBILEUM – 25 éves a Magyarpolányi Passió

Idén 25. alkalommal is zsongó szabadtéri színházzá alakul Magyarpolány. A falu lakosai bámulatra méltó közösségi összefogással, csodás kosztümökben, zenekari és kórus kísérettel adják elő a bibliai történetet a teremtéstől.

Az ünnep alkalmából május 20-án egész napos programmal, bábszínházzal, pünkösdi bohóccal, népi játszótérrel, az Apacuka és a Holdviola zenekar koncertjeivel várják a látogatókat.


A napjainkra turisztikai látványossággá érett eseménysorozat pünkösdhétvégén indul, és összesen hat előadásból áll. A jubileum apropóján május 20-án, pünkösdvasárnap egy komplett fesztivált varázsolnak a szervezők a Kálváriadombra és a barokk plébánia kertjébe. Kézműves játszóház, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, pünkösdi bohóc, népi játszótér és koncertek várják a látogatókat.

Az Europassió szövetségbe is felvett rendezvény különlegessége, hogy szereplői – a Jézust megformázó színészt leszámítva – a faluban élő családok. A szereplők – kicsi, nagy, idős és fiatal – profikat meghazudtoló felkészültséggel adják elő a bibliai történetet ördögökkel és busómaszkos szereplőkkel együtt. Magyarpolány lakosai levetik civil életüket, és Húros Annamária – a színházi világ elismert tervezőjének – XVIII. századot idéző jelmezeibe bújnak.

Május 20-án 16 órától hazánk legnépszerűbb gyerekzenekarainak egyike, az Apacuka áll színpadra, majd közvetlen a passió előadás előtt, 19 órától a Holdviola ad egy felejthetetlen koncertet táncosokkal és látványos színpadi show-műsorral. Az egész napos ünnepi programokat a Kálváriadomb mellett, a falu legrégebbi épületének kertjében tartják meg. Emellett Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket.

Az Europa Nostra-díjas Magyarpolányban a passiójátszás hagyománya egészen a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

A Magyarpolányi Passió jubileumi előadásainak időpontjai:

május 17. Templom napi főpróba, helyi lakosok részére

május 18–19–20. (esőnap: május 21.) előadás 21 órakor

május 25–26–27. (esőnap: május 28.) előadás 21 órakor

A nézők minden passió előadás előtt 20.30-kor kezdhetik meg elfoglalni ülőhelyeiket a nézőtéren.

A május 20-ai részletes program itt, jegyek itt.

 


[fbcomments]