Categories: Tech

NASA – Leszállt a marsjáró

Célba ért a NASA: az amerikai űrügynökség marsjárójának sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére, hogy talajmintákat gyűjtsön és a földihez hasonló élet nyomai után kutasson majdnem két földi éven át. A hírnek veszprémi vonatkozása is van. A terepjáró méretű robot ejtőernyővel ereszkedett le a Marsra több mint féléves űrutazás után. A 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál.

Az Euronews szakújságírója, Jeremy Wilks azt hangsúlyozza, hogy történelmi jelentőségű teljesítményről van szó. Ez ugyanis az első alkalom, amikor egy misszió kifejezetten az életet kutatja a Marson. Más küldetések azt szokták vizsgálni, hogy az ember számára élhető bolygó-e, de a NASA most kifejezetten az élet nyomait kutatja.

A Perseverance (Kitartás) nevű jármű többek között talajmintákat vesz, egyenként tartályokba önti, lezárja és gyűjtőhelyen lerakja, hogy a későbbi küldetés, melyben a veszprémi Maxon Motor is részt vesz, visszahozza őket a Földre. Maxon motorok végzik a konténerek lezárását és elhelyezését is.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago