Tech · 2021.02.19.

NASA – Leszállt a marsjáró

Célba ért a NASA: az amerikai űrügynökség marsjárójának sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére, hogy talajmintákat gyűjtsön és a földihez hasonló élet nyomai után kutasson majdnem két földi éven át. A hírnek veszprémi vonatkozása is van. A terepjáró méretű robot ejtőernyővel ereszkedett le a Marsra több mint féléves űrutazás után. A 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál.

Az Euronews szakújságírója, Jeremy Wilks azt hangsúlyozza, hogy történelmi jelentőségű teljesítményről van szó. Ez ugyanis az első alkalom, amikor egy misszió kifejezetten az életet kutatja a Marson. Más küldetések azt szokták vizsgálni, hogy az ember számára élhető bolygó-e, de a NASA most kifejezetten az élet nyomait kutatja.

A Perseverance (Kitartás) nevű jármű többek között talajmintákat vesz, egyenként tartályokba önti, lezárja és gyűjtőhelyen lerakja, hogy a későbbi küldetés, melyben a veszprémi Maxon Motor is részt vesz, visszahozza őket a Földre. Maxon motorok végzik a konténerek lezárását és elhelyezését is.

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!