Tech

Kisvonat – Időutazásra fel!

Ötven éve zakatolt végig utoljára a Veszprémvölgyön a hajdani kisvonat mozdonya, maga után húzva a színes szerelvényeket. Egykori gyermekutasai közül többen ott voltak ma, amikor a régi vidámparki megállóban mementóként és látványosságként felavatták a felújított kocsikat.

A mozdonyt és a két kocsit Németh Károly őrizte meg, majd néhány évvel ezelőtt a Túrajó Vidámpark anno sétákon fogalmazódott meg a helyreállítás gondolata. Raffai Csilla turisztikai tanácsadó ötletét a városházán Kovács Zoltán irodavezető karolta fel. Ők ketten váltak a projekt motorjaivá. Brányi Mária alpolgármester az átadáson elsősorban nekik mondott köszönetet, méltatva mindazok munkáját is, akik időt, energiát nem sajnálva, ötletekkel, anyagiakkal, önkéntes munkavégzéssel segítették a projektet. Raffai Csilla felterjesztése nyomán a veszprémi kisvonat a város értéktárába is bekerült.

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a közösség erejével sikerült megvalósítani ezt az álmot – mondta Raffai Csilla, aki a vidám, színes kis járművet egy igazi időkapszulához hasonlította.

A vezetett sétáikon eddig is bejárták képzeletben a veszprémiek hajdanvolt vidámparkját, gyönyörködtek a tavon ringatózó csónakokban, az óriáskerékben, a kisvonat utasaiként átzakatoltak a dolomit sziklába vájt alagúton, hogy a végállomáshoz érve jegyet váltsanak a vadasparkba. Ezt mostantól bárki megteheti, ha felkapaszkodik a vonatra és behunyja a szemét.

Kovács Zoltán Németh Károlyra emlékezett, aki sajnos nem érhette meg a mai napot. Az általa megmentett értékekért Némethné Károlyi Jolánnak mondott köszönetet, aki azokat szeretettel ajánlotta fel a város részére. A felújításban közreműködő cégeknek és magánszemélyeknek egy-egy emléklapot adott át, majd beszélgetésre, emlékidézésre invitálta a megjelenteket.

A Veszprémvölgyi kisvonat egykor a vadasparkot és az 1961. május elsején megnyílt vidámparkot kötötte össze. A dolomitsziklába vájt alagút 1963-ban lett a vasúti pálya része. Úttörővasútként – Kavalecz János mozdonyvezető felügyelete alatt – májustól szeptemberig működött egészen 1972 szeptemberéig.

Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago