Közérzet / Életmód · 2018.12.04.

NAPIMORGÓ – A szeméthelyzet nem javul, sőt romlik

Mennyi itt a zöld! – kiáltott fel elismerően egy barátom, amikor a Benedek-hegyről körbenéztünk a városon. Ez nyáron volt. Most az a sok zöld fekete zsákokba gyömöszölve az utcákon dekkol hetek óta. Mi is látjuk, olvasóink is zúgolódnak.

Úgy látszik, a feladat idén is meghaladja a szolgáltató kapacitását. Bár a mi zsákjaink már november elején eltűntek – saját szememmel láttam, amikor begyűjtötték –, egy olvasónk a minap ezt írta nekünk: – Eltemet bennünket a szemét, legyen az üveg, műanyag, papír vagy kommunális. Nem is beszélve a zöldhulladékos zsákokról. Az egész város azokkal van tele.


szemét2_Á

Más a kukáikat jogtalanul használók miatt dühöng ilyenformán: – A lakótelepieknek eztán már nem csak az itt élők trehányságát kell elviselni, a leleményesek az egész városból hozzák a lomot és szemetet a szelektívek és a kukák mellé. Egy hölgy azt kérdezi: – Külföldön miért tudnak különböző színű kukák és üveg gyűjtő ládák lenni, meg szatyor az újságoknak? Ott minden héten mást és mást visznek el.

Van, aki szerint a másokéba szemetelés szervezetten folyik: – Nálunk a szelektív kukák hamar megtelnek, pedig több sziget is van a közelünkben. Az „élelmes vállalkozok ide küldik az embereiket, hogy a napi hulladékot rakják le. De nem csak a szelektív hulladékszigeteket töltik fel, hanem a kommunális hulladékok számára kihelyezett szemeteseket is. Lassan úgy érezzük, hogy a kukáink mellé őrszolgálatot kell adniuk a lakóknak, hogy legyen hová tenni a szemetünket.

szemét4
A Szeglethy utcában a Padányi bejárata közelében, vagyis a szűkebb belvárosban rendszeresen tele a kuka és körülötte a hulladék – írta legutóbb valaki. Elmentünk, megnéztük, lefotóztuk. Így igaz.

szemét3

Szóval nem csak a szolgáltatóval van itt a baj, hanem sok-sok emberrel is. De! Egy hét múlva Veszprémbe látogat az Európa Kulturális Fővárosa pályázat zsűrije. Az ég szerelmére, legalább addigra szíveskedjenek kitakarítani a várost!


[fbcomments]