Egyéb · 2020.09.25.

NAGY ÖTLET – Hátul is szemük van a botswanai teheneknek

Botswanában (Dél-Afrika), az Okavango-delta térségében több mint kétezer szarvasmarha bevonásával négy éven keresztül tartott egy furcsa kísérlet. A farmerek azt akarták kideríteni, hogy az állatok hátsójára festett szemek valóban távol tartják-e az oroszlánokat, leopárdokat és társaikat az állatállománytól.

Elég hülye ötletnek tűnt, de bevált.


Neil Jordan ausztrál biológus, természetvédő kutató hosszabb időt töltött a térségben, ahol a farmerek levadásszák a teheneiket prédáló oroszlánokat. Az foglalkoztatta, miként lehetne megoldani, hogy minél kevesebb jószág essen áldozatául a ragadozóknak úgy, hogy a fogyatkozó állományú oroszlánok is megmaradjanak. Ezen töprengve jutott az egyedi elgondolásra.

A kísérletben a tehenek egy csoportjának nagyméretű szempárt festettek a hátsójára. A másik csoportot egy becsapós X jellel dekorálták, a harmadik csoport pedig jelöletlen maradt. A négy évig tartó kísérlet ideje alatt a 835 festés nélküli tehénből 15 vált ragadozók áldozatává, az X jelzésű 543 közül 4, míg a szemekkel ellátott 683 tehén mindegyike túlélő volt.

Az ausztrál kutató elégedett volt az eredménnyel, de közölte, ha mindegyik tehenet szemekkel dekorálnák, a ragadozók hamar rájönnének a turpisságra, ezért azt javasolta a farmereknek, hogy ha alkalmazzák a módszert, akkor érdemes csak a legértékesebb egyedeiket megjelölni. (Forrás: itt.)


[fbcomments]