Milyen környezetbarát megoldásokkal tehetjük zöldebbé ingatlanunkat?

A környezetvédelemre ma már az életünk minden területén, így az építőiparban is fokozott figyelmet kell fordítani. Hisz nemcsak a mindennapi szokásaink növelik a karbonlábnyomunk méretét, hanem a lakóingatlanokban alkalmazott megoldások is.

Ezért, ha építkezést tervezünk, célszerűbb előnyben részesíteni az olyan “zöld” alternatívákat, mint például az alábbiak.

Környezetbarát kerítés

Sokan nem gondolnak arra, hogy még a kerítés tekintetében is érdemes a fenntarthatóbb megoldások irányába nézelődni. Hiszen a fa még mindig közkedvelt alapanyag erre a célra, de tegyük fel a kérdést, hogy tényleg ez a legjobb opció? Minden egyes léc egykor egy élő, oxigént termelő, árnyékot adó fa volt, amit csak azért vágtak ki, hogy kerítés-alapanyag készülhessen belőle.

Beláthatjuk, hogy ez nem épp a legkörnyezetkímélőbb megoldás, főleg, hogy léteznek már olyan alternatívák, mint a gondozásmentes fém kerítéselemek. Ezeket is be lehet fedni fa hatású festékréteggel, így ránézésre nagyon hasonlítanak majd az igazi fára, viszont egyetlen növénynek sem kellett az “életét áldoznia” miattuk. 

Gondoljunk rá úgy, mint például az igazi szőrme kiváltására műszőrmével: a szintetikus változat is ugyanolyan divatos és jó, viszont nem kellett miatta állatokat megölni. 

A fém kerítéslécek további előnye, hogy a karbantartási igényük minimális. Míg a fánál megszokhattuk, hogy rendszeresen le kell csiszolni őket és újrafesteni, addig a gondozásmentes elemeknél nincs erre szükség. Ez pedig egy újabb jó pont a bolygónak is: nem kell mérgező festékeket és oldószereket vásárolni, a csiszolás kihagyásával kevesebb áramot használunk, a lécek tartóssága miatt kevesebb hulladék is keletkezik.

Ugyanis ne higgyük azt, hogy a kerítésként használt falécek nem terhelik a környezetet – a rajtuk lévő festékek és felületkezelő szerek miatt nem alkalmasak az újrahasznosításra. Ha pedig elégetjük őket, mérgező gázok szabadulnak fel. 

Mondjunk le tehát a fakerítésről, és válasszuk helyettük a Nívó acél és alumínium elemeket!

Napelemek

Ma már hazánkban is egyre több ingatlanra szerelnek fel napelemeket, hiszen a napfény egy remek megújuló energiaforrás, ráadásul az ára hamar megtérül, hiszen az villanyszámla összege nagymértékben csökken. 

Mivel ma már egy átlagos háztartásban rengeteg elektromos árammal üzemelő eszköz található (és ezek száma folyamatosan csak nő), mindenképp érdemes elgondolkodni ezen a beruházáson, amivel nem mellesleg Földünknek is nagyon jót teszünk. 

Hőszivattyú

Bár ez a megoldás idehaza még gyerekcipőben jár, akik viszont hosszú távra terveznek, azok előszeretettel választják a hőszivattyús rendszer kiépítését. 

Igaz, hogy a kezdeti költségek eléggé magasak, viszont egy modern, környezetkímélő megoldás, ami nem csupán az ingatlan fűtésére és hűtésére használható, hanem melegvizet is előállít, ezáltal bojlerre vagy egyéb vízmelegítő berendezésre sincs szükség.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago