Fehérarany ékszerek: tények és tévhitek

Aranyat, de milyet? Ha ékszert vásárolunk – különösen, ha karikagyűrűt –, akkor szeretnénk, ha minél tovább gyönyörködhetnénk benne. A leggyakrabban a sárgaarany merül fel, mint alapanyag, míg a fehéraranyat rengeteg találgatás övezi. Most lerántjuk a leplet az igazságról!

A minőség titka az ötvözőanyagokban rejlik

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy létezik olyan, hogy színarany ékszer – és minden más, ami ezen kívüli, az már nem minőségi. A valóság azonban az, hogy a “tiszta”, 24 karátos aranyhoz muszáj meghatározott arányban más nemesfémeket adni. Máskülönben nagyon hamar eltörnének a belőle készült ékszerek. A karikagyuru.hu csodaszép fehérarany karikagyűrűi is egy ötvözőanyagtól kapják a tartósságukat. Ez az ötvözőanyag általában a nikkel, mellyel az aranyat a leggyakrabban ötvözik. 

A krómszerű ragyogást, melyet az ékszerboltok polcainak fehérarany ékszerein láthatunk, pedig egy különleges bevonattól kapják. Ez a ródium, a legdrágább nemesfém, mellyel egy kémiailag rendkívül ellenálló felület hozható létre. A ródium tökéletes fehér színt biztosít a fehérarany ékszereknek – melyek így előkelő megjelenést kölcsönözhetnek viselőiknek. Ugyan a bevonat idővel megkophat, de bármikor újra ródiumozhatóak és polírozhatóak az adott karikagyűrűk, nyakláncok vagy épp karkötők.

A fehérarany ékszer legkedvezőbb tulajdonságai

  1. Kopásálló

Nem kell attól tartanunk, hogy egy fehérarany gyűrű hamar elszíneződne vagy kopásnak indulna. Egy sokáig hordható, tartós megoldást nyújt ez az ötvözet.

  • Magas aranytartalom

A 14 karátos fehérarany általában 50% feletti aranytartalommal rendelkezik. Így nemcsak egy gyönyörű, hanem egy nagyon értékes ékszerre is lelhetünk egy fehérarany darabban.

  • Kiemeli a drágakövek szépségét

Semleges színe miatt a gyémánttal, a rubinnal vagy épp a smaragddal együtt is mesésen mutat.

  • Hipoallergén bevonat

Amennyiben ródiummal vonják be a fehérarany ékszert, az nem fogja irritálni a bőrünket. Ha pedig kopásnak indul, az újbóli bevonattal az ékszer olyan lehet, mint új korában volt.

  • Több árnyalatban is elérhető

Az ízlésünknek megfelelően választhatunk a színtiszta fehér és az enyhén sárgás, pezsgőszín megjelenésű ékszerek között.

Fehérarany vagy ezüst: hogyan különböztethető meg a két anyag?

Általánosságban a fehérarany sokkal fényesebben ragyog, mint az ezüst. Ez viszont csak akkor igaz, ha egy ápolt, szép ékszerről beszélünk. Biztosra tehát csak akkor mehetünk, ha megnézzük az ékszer fémjelzését. A fehérarany darabokon egy koronajelzést fogunk találni, míg az ezüstökön számokat (800, 835, 900 és 925), illetve hidak képeit. Ha kimagasló minőségű, elegáns eljegyzési vagy karikagyűrűket vagy ékszereket keresünk, a karikagyuru.hu széles kínálatában megtalálhatjuk az ideális darabokat.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago