Közérzet · 2021.01.11.

MAKOVECZ-TEMPLOM – Az „ihletett pillanatot” várják

A budapesti Apor Vilmos térre álmodott Makovecz-templom sorsa akkor pecsételődött meg végleg, amikor az egyház eldöntötte, hogy a régi templomalapokra közösségi házat épít. Az új épületet 2017 nyarán avatták fel – olvashatjuk Miklósi Gábor írásában a 444.hu oldalán.

Makovecz Imre építész fia, Makovecz Pál, aki egyben a szellemi hagyatékát gondozó Makovecz Alapítvány elnöke, úgy fogalmazott, hogy „a templomnak Budapesten van a helye”, most az „ihletett pillanatot” várják, hogy „megszülessen a politika, az egyház vagy a Jóisten döntése”, ám van egy, mindennél nagyobb probléma is: a pénz.

Előre dolgoztunk, elkészültek a tervek, és ha valami csoda folytán jönne egy angyal, lenne helyszín, építési engedély és a pénz is rendelkezésre állna, akkor megindulhatna az építkezés – mondta a 444-nek Makovecz Pál.

A kérdésre, hogy mennyi pénznek kéne rendelkezésre állnia, azt válaszolta, nem tudja pontosan, hiszen közbeszerzést kellene kiírni, de sok milliárd forint lehet, mivel egy Mátyás-templom méretű épületről van szó. Kalkulációjuk szerint mindenesetre az üzemeltetési költségek ötödét visszatermelné a kolumbárium.

2011-ben tízmilliárd forintra becsülték a költségeket és 5–10 évre a jelentős részben kézi munkával építendő templom kivitelezését. Az építőipari árak elszállása miatt az építkezés ma valószínűleg többször ennyibe kerülne, ami még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a Makovecz-templom a már említett akadályokat leszámítva is csak akkor valósulhat meg, ha azt a kormány hajlandó lenne finanszírozni.

Forrás: 444.hu

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!