Közérzet · 2020.10.14.

LMP – Mindenkinek hozzá kell jutnia az egészséges élelmiszerekhez!

A friss zöldség és gyümölcs mára sokak számára luxus lett. Helyben is sokan kérdezik, hogyan táplálkozzanak egészségesen, amikor nem tudják megvenni a legalapvetőbb zöldségeket és gyümölcsöket. Állami beavatkozás nélkül az élelmiszerárak megállíthatatlanul növekednek. Állítsuk meg az áremelkedést! – mondta sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő.

Első lépésként az alapvető élelmiszerek, mindenekelőtt a zöldség és gyümölcs áfájának öt százalékra való csökkentése kínálkozik – folytatta a képviselő. – A 27 százalékos magyarországi áfa ugyanis rekord magas. A legtöbb európai országban kedvezményesen adóznak az alapvető élelmiszerek. Mindenkinek hozzá kell jutnia az egészséges élelmiszerekhez! Gyerekeknek, felnőtteknek, nyugdíjasoknak egyaránt. A gyerekes családok helyzetére külön is felhívjuk a figyelmet, hiszen a gyerekeknek mindenképpen szükségük van az egészséges táplálkozásra, miközben a családi pótlék összege 12 éve változatlan. Az árak emelkedésének kordában tartása kiemelten fontos a nyugdíjasok számára is, akik a felmérések szerint jövedelmük 25–28 százalékát költik élelmiszerre. Ez 8–10 százalékkal több, mint az uniós átlag.


Az LMP szeptemberben törvénymódosítási javaslatot terjesztett be a Parlamentben, hogy az alapvető élelmiszerek áfája öt százalékra csökkenjen. Az elmúlt években egyes termékcsoportok már kedvezményes áfakörbe kerültek, de ez további termékek esetében is indokolt. A törvényjavaslat – többek között – a gyümölcsök és zöldségek, a szárított hüvelyesek, a tej és tejtermékek, a kenyérfélék, a természetes méz és az alapfűszerek áfáját is öt százalékra csökkentené.

A cél érdekében országos aláírásgyűjtés is zajlik. Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését követelő petíciót az afacsokkentest.hu oldalon lehet aláírni.

 

 


[fbcomments]