Közérzet · 2018.04.25.

LMP – Az önkormányzatiság még él és élni akar

Az LMP szerint a valóságos önkormányzatiság azon múlik, hogy a testületek rendelkeznek-e feladatkörükkel arányos forrásokkal, vagy pedig azokat újra és újra ki kell érdemelniük a kormánynál – jelentette ki Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt években rendre felröppentek olyan hírek, hogy a 2018-as országgyűlési választásokat követően az Orbán-kormány az önkormányzatok beszántására készül – mondta a képviselő. – A miniszterelnök ugyan idén február elején éppen Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén cáfolta az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos híreket, de esetében tudjuk, nem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt, amit csinál. Az pedig nem sok jót ígér. A probléma gyökerei persze messzebbre és mélyebbre nyúlnak vissza.

A képviselő elmondta: az előző kormányok a területi önkormányzatokat a hatáskörök, döntési jogkörök, feladatok és források fokozatos elvonásával a központi hatalom helyi képviselőivé alacsonyították. Az LMP számára megkérdőjelezhetetlen alapérték az érintettek részvételén alapuló döntéshozatal és az alulról építkező hatalomgyakorlás, ezért szerintük növelni szükséges az önkormányzatok hatáskörét és cselekvőképességét. A területi önkormányzatokról való gondolkodás során egyaránt figyelembe kell venni minden település jogát ahhoz, hogy demokratikusan választott, felelős vezetője és önálló költségvetése legyen, valamint a fenntarthatóság követelményét, ami nélkülözhetetlenné teszi a szorosabb kistérségi együttműködést. Ez utóbbi azonban ne a központtól való függést jelentse, hanem a szereplők közötti érdekközösséget és szolidaritást erősítő szabályozást.

Az LMP szerint a valóságos önkormányzatiság azon múlik, hogy a testületek rendelkeznek-e feladatkörükkel arányos forrásokkal, vagy pedig azokat újra és újra ki kell érdemelniük a kormánynál – emelte ki Gerstmár Ferenc. – A kormányzati gyámkodást fel kell, hogy váltsa a decentralizáció, a minél nagyobb önrendelkezés helyreállítása. Ezért is káros, ha a veszprémi fideszes városvezetők arról győzködik az embereket, tették ezt például a Modern Városok Program kapcsán, vagy az idei költségvetési vitában, hogy a városba tervezett fejlesztések egyetlen embertől, Orbán Viktortól függnek. Ovádi Péter pénteken vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét. Arra kérjük őt, mint közel nyolcévi önkormányzati képviselői tapasztalattal rendelkező politikust, hogy ne álljon be a sorba, harcoljon az önkormányzatok autonómiájáért! Ne támogasson olyan jogszabály-módosításokat, amelyek ellehetetlenítik az önkormányzatok működését, megerősödését!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!