Közérzet · 2019.04.03.

LÉTSZÁMZÁRLAT – 130 kormánytisztviselő fog felmondani Veszprémben

Nem hivatalos információink szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal 130 dolgozója nem írja alá a kormányzati szolgálati jogviszonyról szóló munkaszerződését, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy elveszítik a munkahelyüket. 

Amit a munkáltató nem is nagyon bánna, mert amúgy is meg szeretne válni több ezer állami alkalmazottjától.


Március 1-jétől több munkáért kevesebb pénzt kapnak a közhivatalokban dolgozók. A korábbi nyolc helyett napi 9 órát kell dolgozniuk, és a munkaidőbe már nem számít bele az ebédszünet fél órája. Ráadásul a napi munkaidő ellentételezés nélkül terjeszthető ki akár 12 órára. A kormánytisztviselők alapszabadsága ezentúl 25-ről 20 napra csökkent, egyesektől 10 szabadnapot is elvettek.

Az üggyel kapcsolatban a következő kérdéseket juttattuk el a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz:

Miután a törvényhozó módosította a kormányzati szolgálati jogviszonyt, amely március 1-jén lépett életbe, jelentős számú köztisztviselő került hátrányos helyzetbe. Információink szerint a megyei kormányhivatalnál 130 dolgozó fontolgatja a felmondását, ők eddig még nem írták alá az új szerződésüket. Valós-e a hír?

A maradók nem mindegyike kapott 30 százalékos fizetésemelést. Mitől függ, ki mekkora emelésben részesül?

Azok, akik nem írják alá az új szerződést, kapnak-e végkielégítést?

Ha távozik a 130 dolgozó, kik fogják elvégezni a feladatokat?

Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Megkerestük a köztisztviselők érdekvédelmével foglalkozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ).

A kormány országosan 2600 fővel szándékozik csökkenteni a köztisztviselők számát – mondja Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. – Veszprém megyéből nincs szakszervezeti tagunk, és reális számnak tartom az ottani 130-at. Mindenképpen az ügyfelek, azaz a vállalkozók és az ellátottak kerülnek rossz helyzetbe, de ezt csak akkor fogják megérezni, ha vége lesz a leépítési procedúrának. Figyelmeztettük a kormányt a létszámcsökkentés veszélyeire, tájékoztattuk a parlamenti képviselőket és a közvéleményt a várható következményekről, sztrájkot szerveztünk, és folytatjuk is, amint az lehetséges lesz. A lakosság részéről majd csak akkor érkezik visszajelzés, ha a saját bőrükön érzik meg az ügyintézés akadozását. Komplett szakterületek fognak ellehetetlenülni, arról nem is szólva, hogy nem lehet egyik percről a másikra szakembereket kinevelni. Az intézkedésekkel elsősorban az állam fog veszíteni.


[fbcomments]