Közérzet · 2019.03.25.

KLÍMAVÁLTOZÁS – Budapesten poloska, vidéken kullancs

A betegségeket terjesztő szúnyogok, kullancsok bizonyítottan az éghajlatváltozás következtében terjednek, és az általuk terjesztett betegségek is egyre gyakoribbak.

Magyarországon ma háromszor akkora a Lyme-kór előfordulási valószínűsége, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt volt. Néhány éven belül pedig európai viszonylatban Szerbia után Magyarországon szedi majd a legtöbb áldozatot a nyugat-nílusi láz, és ezt még talán el lehetne kerülni, olvastuk a Qubit.hu oldalán az Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, a globális éghajlatváltozással foglalkozó előadások előadójával, a CEU oktatójával készült interjúban.


Az invazív fajok terjedésének is fontos lenne gátat szabni. A Budapesten egyre nagyobb bosszúságot okozó poloskák elszaporodása ugyan nem kizárólag az éghajlatváltozás következménye, de az is nagyban hozzájárul. A könnyen alkalmazkodó invazív fajok pillanatok alatt betöltik az éghajlatváltozás okozta ökológiai űrt, másrészt pedig az urbanizáció és a mezőgazdasági termelésben egyre fokozódó vegyszerhasználat mellett a madárfajok kipusztulása is hozzájárul a folyamathoz.

Friss hír, hogy bár az Európai Parlament a múlt hét elején simán megszavazta az Európai Bizottság 2050-es klímatervét, Magyarország a lengyelek, a csehek és nem utolsó sorban Németország társaságában elutasítja a tervezetet. Az erről szóló írás itt elolvasható.

 


[fbcomments]