Kultúra · 2018.09.10.

KIÁLLÍTÁS – Változatlan változó, Tombor Balázs

Tombor Balázs Változatlan változó című kiállításának megnyitója szeptember 15-én, szombaton 16 órakor lesz a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palota – Magtárban (Vár u. 29.).

Tombor Balázs tervező építészként dolgozik, hét gyermek édesapja, lovasíjász – és képes ábrázolni a mozgást: fehér papírra, fekete tussal, mozdulatlan képen. Rajzainál fontos a fekete és a fehér kontrasztja, és fontos a lendület. Gyorsan készülnek a művei, a gondolat, az érzés azonnal megjelenik a papíron, a pillanat művészete az övé.


– A világ két erő találkozásánál alakul ki, azok felületén – vallja a művész. – Mivel mindig változik a két erő minősége és mennyisége, nincs állandó, biztos pont. A világban csak a változás örök. Minden valódi művészet a változó világban a változatlant keresi. Megérteni nem lehet, csak átadni magunkat az érzésnek. A tus látszólag feketére és fehérre osztja a képet, teret, világot. A két véglet találkozásánál, egyesülésénél jön létre a kép. Ez változtatja a kétséget egységgé. Ha meg akarjuk érteni magát a világot, a természet érzését kell megfigyelnünk, szűrőktől mentesen.

Az eseményen köszöntőt mond Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese, a kiállítást megnyitja Tombor András, a művész testvére, közreműködik Bella Máté énekes. A kiállításmegnyitón résztvevők között kisorsolják a művésznek a helyszínen készülő rajzát.


[fbcomments]