Kultúra · 2018.04.26.

KIÁLLÍTÁS – Köztük éltünk

Köztük éltünk – Kerámiatárgyak a ’60-as évekből címmel nyílik kiállítás április 27-én, pénteken 17 órakor a Dubniczay-palota Várgalériájában (Vár u. 29.).

Köszöntőt mond: Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítást megnyitja Hittig Gusztáv, a kerámiagyűjtemény adományozója, közreműködik Felföldi Gábor és a Rock Kanok Együttes.


A kiállítás anyaga válogatás abból a gyűjteményből, amelyet Hittig Gusztáv ajándékozott a Művészetek Házának. A gyűjtőt – építészként – először a színes épületkerámiák nyűgözték le, amelyek kiutat jelentettek a szürke egyhangúságból, majd elkezdte vásárolni a kerámiatárgyakat, amelyek az 1960-as években a lakások legdivatosabb, legkedveltebb díszei voltak.

A csaknem 250 darabból álló kollekcióban vázák, tálak, kaspók, hamutartók, italos készletek és apró figurák találhatóak. Olyan tárgyak, amelyek mindenki számára ismerősek: szüleink, nagyszüleink otthonában valamelyik biztosan ott volt. Sőt, jó néhány – családi örökségként – a fiatalok lakásait is díszíti.

A régiségkereskedők kínálatát figyelve kiderül: ma is keresik őket, az „Ikea-szögletességet” kiválóan oldják e fél évszázados dísztárgyak.

A Hittig Gusztáv gyűjteményben elismert keramikusok – például Gorka Géza és Gorka Lívia – alkotásai ugyanúgy szerepelnek, mint az azóta már megszűnt kicsiny kerámia háziipari szövetkezetek tömegárui.

A Művészetek Háza Várgalériájában nyíló tárlaton nem csak a kerámia tárgyakat láthatják majd. Retró hangulatot teremtenek a kiállítás installációjával, korabeli bútorokkal, a hatvanas évekre jellemző tárgyakkal.

A tárlat június 10-éig látogatható.


[fbcomments]