Kultúra · 2017.02.14.

KIÁLLÍTÁS – Hack the Past! / Hackeld a múltat!

Katharina Roters és Szolnoki József Hack the Past! / Hackeld a múltat! című kiállítását Szijártó Zsolt kultúrakutató nyitja meg február 17-én, pénteken 18 órakor a Csikász Galériában (Vár u. 17.).

A megnyitón köszöntőt mond Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.


A képernyő-kultúra és az elektronikus display megerősödése a reprezentáció és a kommunikáció terepén nem csak a tények és az adatok termelését, illetve hamisítását könnyítette meg, de az objektivitással szembeni szkepszist is felfokozta, ami a kézzelfogható tárgyak, a dokumentumok és az autentikus emlékek újabb és minden korábbinál kiterjedtebb kultuszához vezetett nemcsak a kultúratudományokban, de a kortárs képzőművészetben is, amit a németektől kölcsönzött kifejezéssel nevezhetnénk akár múltfeldolgozásnak is.

A lemondás és az áldozat, a veszteségek és a kompromisszumok finom személyes árnyalatai, illetve az anekdotikus tények gazdagsága kapcsán az úgynevezett mikrotörténetírás szempontrendszere sejlik fel, amely a nagy narratívákkal, a nagypolitika és a makroökonómia szempontjaival szemben az egyén speciális elképzelésein és életkörülményein keresztül értelmezi át a nagy eszmetörténeti folyamatokat, illetve az identitás mindenkori problémáját.

A múltfeldolgozás Magyarországon is gőzerővel zajlik az utolsó rendszerváltás óta, mégis meglepően kevés az olyan meta-szinten (elméleti tekintetben) is reflektált képzőművészeti vállalkozás, mint Katharina Roters és Szolnoki József kiállítása, amely nem csupán egy család múltjának sötétebb foltjaira kíván fényt deríteni, de magára az emlékezés, illetve a múltalkotás folyamatára is kritikailag reflektál…” (részlet Hornyik Sándor írásából)

A kiállítás március 18-áig látható.


[fbcomments]